Nyhet

SpaceX skal snart sende verdens kraftigste rakett ut i rommet

En ny milepæl for Elon Musks romselskap står for tur.

Det private romselskapet SpaceX, under ledelse av Elon Musk, har allerede utmerket seg på flere områder, blant annet ved å klare å lande det første raketttrinnet etter bruk. Nå melder sjefen sjøl at en ny, viktig begivenhet i selskapets historie står for tur.

I en Twitter-melding kunngjør nemlig Elon Musk at SpaceX' nye rakett Falcon Heavy for første gang skal sendes ut i rommet til høsten, nærmere bestemt i november.

Slik ser Falcon Heavy-raketten ut.

Har skyvekraften til 18 Jumbojet-fly

Falcon Heavy er «oppfølgeren» til selskapets velbrukte Falcon 9-rakett og byr på langt høyere skyvekraft og løftekapasitet enn forgjengeren. Det første trinnet til raketten består nærmere bestemt av tre av de samme motorsystemene man finner på Falcon 9.

Hvert av disse systemene omfatter ni såkalte Merlin-motorer, som altså betyr at Falcon Heavy skilter med hele 27 slike motorer. Til sammen leverer disse motorene fem millioner pund med skyvekraft ved havnivå, som tilsvarer over 2200 tonn. Dette tilsvarer ifølge SpaceX den samlede skyvekraften til 18 Jumbojetfly av typen Boeing 747.

Dermed skal Falcon Heavy være den kraftigste raketten som er realisert hittil. Saturn V – som ble brukt under det amerikanske Apollo-programmet – var kraftigere, men den tok av for siste gang i 1973. NASAs nye rakettsystem SLS skal riktignok levere hele 4000 tonn med skyvekraft, men dette systemet er ennå et stykke unna å være ferdigstilt.

Les også: Lanserte lørdag: Dette lærte vi om Tesla Model 3

Lave forventninger

Falcon Heavy er designet for å bringe tung last, inkludert mennesker, ut i rommet. Raketten skal være i stand til å frakte en last på til sammen 63,8 tonn ut i lav jordbane, der NASAs nå pensjonerte rakettsystem Space Shuttle til sammenligning kun taklet 24 tonn.

Hvorvidt Falcon Heavy-oppskytningen blir en suksess er imidlertid ikke helt sikkert. Som nettstedet Spaceflight Now nylig meldte har Elon Musk uttalt at det er en god sjanse for at raketten ikke når målet med å komme ut i lav jordbane på første forsøk, av den årsak at det er vanskelig å gjennomføre skikkelige tester av hele systemet på bakken.

Den som venter får se, og i mellomtiden kan du lese mer på Falcon Heavy hos SpaceX. Under kan du se en animasjonsvideo av raketten i aksjon.

Elon Musk har nå avduket en ny bilmodell: Tesla Model 3 er endelig vist frem »

Les også
Dette er Elon Musks nye kjemperakett
Les også
Nå skal SpaceX sende verdens kraftigste rakett ut i rommet
Les også
Musks nye plan: London-New York på 29 minutter
Les også
Se SpaceX' tabbe-kavalkade
Les også
Elon Musk: – Har fått godkjent planer om å bygge Hyperloop-bane
Les også
SpaceX landet hele to rakettrinn på bare 48 timer
annonse