Tek.no

Nyhet

Altibox gir kundene sine 4K-oppløsning

Glem HD. Når er det UHD som gjelder.

16 Des 2016 09:38

Med jevne mellomrom lanserer TV- og internettdistributører nye bokser. For mer enn ti år siden dukket bokser med PVR opp og gjorde at folk kunne ta opp programmene og se de når de ville. Den første spikeren i kista til lineær TV.

Nå skjer det igjen, men denne gangen er det motsatt. Nå er en av de store nyhetene at Altibox tar harddisken ut av boksen. I stedet kan brukerne gjøre opptakene i nettskyen. Hele 500 timer kan de ta opp. Det er mer enn noen annen TV-boks i markedet i dag med harddisk. Da er det ikke noe poeng å lagre dem lokalt.

Altibox nye TV-dekoder er egentlig en enkel zapperboks med stor datakraft. Den nye funksjonaliteten ligger i nettet.

Dette skrev vi først om allerede i februar, men nå er vi altså enda litt nærmere lansering.

Ifølge Altiboxsjef Nils Arne Bakke er dette en litt tidlig teknojulegave. Men den kommer nok litt for tidlig. Riktignok har noen hundre betakunder allerede bokser til uttesting, men den vil ikke bli lansert for i begynnelsen av mars.

Men den virkelige store nyheten er at Altibox skal tilby innhold i 4K-oppløsning, også kjent som UHD.

Så betydningsfullt mente teknologileverandørene dette var at de strømmet seansen over nettet slik at 170 000 ansatte i Huawei hadde mulighet til å følge begivenheten.

Knuser HD

– Det vi gjør nå er å markere slutten på innhold i både SD og HD. Nå er det UHD som gjelder. Vi har skjønt lenge at det går denne veien og har lett over hele verden etter den beste løsningen. Det var Huawei som kunne levere det beste konseptet. De er modige og visjonære og sammen har vi klart å bygge en veldig fremtidsrettet løsning, sier han.

For å understreke sin nye hengivenhet til UHD knuste lederne i Altibox en isskulptur med H og D i store bokstaver på forsiden. Og når de svære isbitene falt i gulvet avduket de teksten UHD. Meget effektivt, men de som venter at TV-kanalene magisk skal forvandle oppløsningen til UHD snart blir nok skuffet.

Den første 4K-kanalen, som kanskje rekker frem til lanseringen i mars, er en motekanal. Kanskje ikke det det store publikum venter på.

– Men følg med, sier produktdirektør i Altibox, Øyvind Lundbakk.

– Overgangen til UHD med HDR – high dynamic rate kommer til å gå mye raskere enn overgangen til HD for ti år siden. Følg med på de store fotballsendingene fra utlandet. Uten at jeg vil love noe er min spådom at de som selger innhold fra Premier League og Champions League vil lansere kampene i UHD. Men det jeg kan love er at fotball og sport er noe helt annet med den veldig mye bedre oppløsningen disse sendingene kan tilby. Ikke bare snakker vi om 4K oppløsning, vi snakker om 60 helbilder i sekundet også. Da mister ikke folk ballen av syne når den fyker av gårde. Fra 2016 er det håp om enda en forbedring av UHD-standarden, såkalt fast frame rate. Da skal det være mulig å overføre sendingene med 120 helbilder i sekundet og det skal Altibox nye plattform ikke ha noe problem med.

Bygget for UHD

Hele verdikjeden for TV-distribusjon er i spill, sier Bakke.

– For å overleve som distributør må vi ha en fleksibel og rask plattform som lett kan tilpasses nye krav og som kan slippe inn tredjeparter med tjenester kundene vil ha. Dette er en nettskybasert TV-plattform som ikke er avhengig av spesiell maskinvare ute hos kundene. Vi kan raskt introdusere nye tjenester og jeg tror vi er en av de som er best posisjonert for fremtiden uansett hvem vi sammenlikner med.

Det er lagt mye jobb i det nye grensesnittet. Det skal være enkelt, men også gi tilgang til mye funksjonalitet.

Lundbakk understreker at plattformen er bygget for UHD og at de jobber hardt med innholdsleverandører for å skaffe nytt innhold i formatet. Det er nok Netflix og Hollywood som vil stå for UHD innholdet i lang tid fremover. Han lover at det vil være filmtitler tilgjengelig for utleie i UHD når den nye plattformen lanseres om et par måneder. Selv om mange kringkastere rundt om i verden har flagget interesse for UHD er det nok høyt opp og langt fram her på berget. Det er ingen planer om UHD i NRK, men mye av innholdet de produserer vil nok tas opp i det høyoppløselige formatet. Da er det håp om at det vil kunne strømmes i UHD selv om det å kringkaste blir for dyrt og vanskelig.

Mye raskere

Et irritasjonsmoment med all digital TV er forsinkelsen som oppstår når man bytter kanal. Det er mye handshaking, dekoding og prosessering som trenger å skje, men forsinkelsen har blitt bedre med årene på grunn av bedre maskinvare. Når Altibox nå går over til UHD skulle man tro at det ble verre, men det er heldigvis ikke tilfelle.

– Forsinkelsen er betydelig mindre på den nye plattformen enn i dagens som om vi bytter mellom UHD-innhold, sier Lundbakk.

Det kunne vi også konstatere for oss selv. Han lover også en mer stabil digitale opplevelse som skal være helt fri for forstyrrelser. Ikke bare på TV-en som er koblet med kabel, men også på mobile enheter. Brukerne skal selv kunne verifisere hvor bra forbindelse er. Det vil være et måleverktøy for å kontrollere eventuelle forstyrrelser.

Leverer på alle plattformer

Uansett innhold og format, enten det er strømming eller lineært, skal det leveres til kundene der de er. Enten de er hjemme foran den store TV-en eller på mobilen eller nettbrettet utenfor hjemmet. Innholdet vil tilpasse seg enheten brukerne benytter og vil strømme i en av syv ulike oppløsninger fra små mobiler og opp til de største UHD-TVene. Innholdet kan lastes ned til andre enheter som mobiler og nettbrett slik at folk kan ta det med på hytter og fly hvor det ikke er nettforbindelser. Det de ikke kan gjøre er å strømme sine egne opptak til utlandet, men det har med rettigheter å gjøre.

En til en

Den tradisjonelle måten å se lineær TV på er å se innholdet i sanntid. Det er ikke modellen Altibox har bygget plattformen på. Den er bygget for at alle skal ha sin eller sine individuelle strømmer. Den minste trykk på pauseknappen gjør at sendingen ikke lenger strømmer i sanntid. Det er vi jo vant til med PVR-bokser. Men her er det ingen lokal harddisk som kan fungere som buffer. Alt skjer i nettskyen. For å håndtere de enorme videostrømmene har Altibox bygget opp to svære datasentre i Norge. Et i Oslo-området og et på Rennesøy. I tillegg bufres innholdet rundt om i nettet.

Støtter egne apper

Fra sommeren vil Altibox utstyre plattformen med apper og de vil spille sammen med alle andre bokser brukerne vil ha, slik som Apple TV. Boksen bruker Android 5.1 som operativsystem og det gjør det nok mye lettere å få tak i apper. Den er utstyrt med en firekjerne 64-bit ARM Cortex A53 prosessor og en multikjerne Mali T720 GPU. Det høres ut som spesifikasjonene på en moderne mobiltelefon og det er neppe dumt med tanke på pris, ytelse og tilgjengelighet på komponenter.

Fjernkontrollen er Bluetoothbasert så boksen kan godt stå inne i et skap.

Dekoderen blir «gratis»

De som vil ha den nye dekoderen slipper å betale noe for den, men de får en månedlig regning. Det billigste abonnementet koster 899 kroner. Det inkluderer 150 Mbit/s synkront internett, 43 TV-kanaler og muligheten til å starte programmene på nytt forfra. Men ikke opptak.

I så fall koster det en hundrelapp mer, men da dobles også internetthastigheten. I dette abonnementet kan man også laste ned programmer og se dem på andre enheter. I tillegg inkluderer det Eurosports TV-pakke. For å lokke til seg brukerne får de 500 Mbit/s det første året når de signerer.

De som legger ytterligere 500 kr måneden i potten får 500 Mbit/s hastighet og Viasats film- og sportskanaler.

Men siden Altibox er basert på partnere kan disse prisene variere etter hvor man bor i landet.

Trenger du ny 4K-TV?
Sjekk ut hvilke TV-er vi anbefaler deg å kjøpe »

Les også
Altibox-dekoder 2017 – Huawei Q22: Altibox' nye dekoder viser at fremtiden ligger i skyen
Les også
– Neste Apple TV støtter 4K
annonse

Les også