Tek.no

Nyhet

Her knuser han verdensrekorden

En Rubiks kube har aldri blitt løst raskere av et menneske før.

Collin Burns
28 Apr 2015 15:53

De fleste av oss har nok vært borti Rubiks kube, og noen av oss har til og med løst den irriterende greia. Men den amerikanske tenåringen Collin Burns kan vi neppe konkurrere med.

I helgen ble det holdt et Rubiks kube-mesterskap på Central Bucks West High School i Pennsylvania i USA, og der løste han kuben raskere enn noen har gjort tidligere.

Det tok bare 5,25 sekunder fra han begynte å vri på kuben til han var ferdig – noe som resulterte i en mildt sagt entusiastisk reaksjon fra tilskuerne.

Se og hør selv, men skru ned lyden:

Imponerende!

Versjonen av kuben som Collin Burns løste er den klassiske, 3x3x3-varianten. Selv om den nye rekorden virker vanvittig for oss vanlige dødelige, er den ikke langt unna den gamle. Mats Valk fra Nederland løste kuben på 5,55 sekunder i 2013. I Rubiks kube-miljøet anses likevel rekorden som et solid kutt fra forrige tid.

Listen over verdensrekorder har ikke blitt oppdatert med Burns' tid, men World Cube Association har bekreftet at dette blir den nye rekorden. Konkurransen var offisiell, og alle regler skal ha blitt fulgt.

Gammel oppfinnelse

Rubiks Cube ble oppfunnet i 1974 av den ungarske oppfinneren og arkitekten ErnöRubik. Bakgrunnen for oppfinnelsen var visstnok at Rubik finne en måte å bevege individuelle deler av et objekt på, uten at objektet falt fra hverandre.

Det skal først ha vært da han hadde en fungerende versjon, og hadde eksperimentert med den en stund, at han skjønte at han hadde skapt et spill. Da han skulle sette kuben tilbake til originalposisjonen oppdaget han nemlig at det var lettere sagt enn gjort.

Den internasjonale lanseringen under navnet Rubiks kube skjedde i 1980, og siden den tid har den solgt over 350 millioner eksemplarer.

I tillegg til den klassiske varianten finnes det nå flere andre typer
Se verdens største Rubiks kube bli løst – det tar 7,5 timer

(Kilde: Mashable)

annonse