Nyhet

NASA vil utforske fjern måne med ubåt

Vil dykke ned i «havet» til en av Saturns måner.

Det amerikanske romfartsbyrået NASA melder stadig om spennende planer og prosjekter, hvorav mange riktignok ligger et godt stykke frem i tid. Nå melder byrået om nye fremskritt i et prosjekt som også er av det langsiktige slaget, nemlig byggingen av en ubåt som skal utforske verdensrommet.

Ubåten heter «Titan Submarine» og skal brukes til å dykke ned i de flytende delene av planeten Saturns største måne Titan. Prosjektet ble lansert allerede for en god stund siden, og på hjemmesiden forteller byrået at den nye fasen i planene nå er innledet.

Dype metan-hav

Den nye fasen innebærer en videreutvikling av teknologien til ubåten, som skal gjøre den bedre skikket til å håndtere forholdene den vil bli utsatt for når den lander på den fjerne månen.

Oversikt over noen av funksjonene til ubåten. Foto: NASA/YouTube

Med unntak av Jorden er Titan det eneste himmellegemet i vårt solsystem som er bekreftet å ha væske på overflaten. Det er imidlertid ikke vann som befinner seg på Titan, men derimot store sjøer av hydrokarboner, nærmere bestemt flytende metan og etan. Sjøene ble først oppdaget av romsonden Huygens, som landet på overflaten av Titan i 2005.

Væsken på månen holder en temperatur på cirka -184 grader celcius, og er med andre ord svært kald. Ubåten skal etter planen sendes til den største, nordlige sjøen på Titan, Kraken Mare, som er på størrelse med de store nord-amerikanske innsjøene og har en dybde på rundt 300 meter. Ferden vil være på cirka 2000 kilometer og vil ta rundt 90 dager.

Mange instrumenter

Ubåten skal utstyres med en rekke forskjellige instrumenter som skal undersøke blant annet den spesifikke sammensetningen av stoffer i væsken, strømmer både på og under overflaten, tidevann, bølger, vind og alt som måtte befinne seg på bunnen. Fartøyet vil måtte returnere til overflaten for å sende dataene til Jorden, da signalene ikke vil trenge gjennom de flytende gassene.

Ubåten skal ellers utstyres med sonarer på begge sidene, ekkolodd på undersiden og lys og kamera i fronten. Ikke helt overraskende er Titan Submarine et ganske krevende prosjelt, og på grunn av alle de tekniske utfordringene regner ikke NASA med å sende opp fartøyet før rundt år 2040.

Ytterligere beskrivelse av prosjektet finner du hos NASA, og se også video under for en introduksjon til ubåten.

NASA jobber også med andre langsiktige prosjekter: Byrået testet nylig «umulig» rakettmotor som kan ta mennesker langt ut i rommet »

(Via IFLScience)

Les også
Her skal seks personer bo i ett år for å forberede NASA på Mars-reiser
Les også
Her forklares universet på bare åtte minutter
Les også
NASA har funnet ny planet som kan inneholde liv
Les også
Jakter på metaller i verdensrommet
Les også
Ny video lar deg «fly» over Plutos overflate
Les også
NASA har laget «fargefilm» fra solsystemets yttergrense
Les også
NASA serverer videoer fra verdensrommet i ekstrem bildekvalitet
Les også
NASA testet motor som kan bringe mennesket langt ut i rommet
Les også
NASA har gjort nytt og stort gjennombrudd med 3D-skriving
annonse