Til hovedinnhold

Russer har meldt seg frivillig til verdens første hode-transplantasjon

- Kan oppleve noe verre enn døden, sier eksperter.

Shutterstock/White et al. 1971

Verdens første hodetransplantasjon kan snart bli et faktum.

Valery Spiridonov er 30 år, og lider av en sjelden sykdom ved navn Werdnig-Hoffman. Denne fører til at musklene i kroppen blir stadig svakere, og skyldes en feil i ryggmargen.

Nå har russeren, som selv er vitenskapsmann, meldt seg frivillig for å få hodet fjernet fra sin egen kropp og satt på kroppen til et annet menneske.

Teknikken har vært under utvikling lenge

Det er kirurgen Sergio Canavero som skal utføre hodetransplantasjonen. Han er sjef for Turin Advanced Neuromodulation Group i Italia.

Dr. Canavero forventer at operasjonen skal ta 36 timer, og hele 150 doktorer og sykepleiere må hjelpe til under inngrepet.

Hvis alt går etter planen, vil nervecellene i de to ryggradene koble seg sammen ved hjelp av en væske kalt polyetylenglykol. Pasienten vil så ligge i koma i flere uker, mens nervecellene stimuleres via elektroder.

Resultatet blir forhåpentligvis at Spiridonov ikke vil bli lam, men kan bruke den nye kroppen som normalt.

Sergio Canavero forklarer planene sine i et TED-foredrag. «Are you sitting down? I'm about to give you one hell of a ride»

Hovedutfordringen er rett og slett å hindre at den nye kroppen skal avvise hodet, slik som av og til skjer under transplantasjoner. Hvis kroppen avviser hodet, vil Spiridonov dø.

Så tidlig som i 1970 utførte man en tilsynelatende vellykket hodetransplantasjon på en apekatt, men etter åtte dager døde dyret. Kroppen hadde avvist hodet, og apekatten kunne verken bevege seg eller puste.

En skjebne verre enn døden?

Frankenstein, anyone? Foto: Universal Pictures

Men dette er ikke det verste som kan skje. Når hjernen til Spiridonov må forholde seg til fremmede kjemikalier fra den nye kroppen, frykter man at den rett og slett klikker fullstendig.

– Det kan resultere i en galskap på et nivå som aldri før har blitt opplevd av noe menneske, sier journalist Cristopher Hootan, som har snakket med en rekke spesialister.

En av dem er Dr. Hunt Batjer fra American Association for Neurological Surgeons:

– Jeg ville ikke ønsket dette på noen. Jeg ville ikke tillate at noen skulle gjøre dette på meg, ettersom det finnes mye som er verre enn døden.

Teknikken for selve prosedyren ble beskrevet tidligere i år:
Slik skal hode-transplantasjonen foregå »

(Kilde: Sciencealert.com)

annonse