Nyhet

Nå kan solcellepanelene bli mye mer effektive

Forskere har laget paneler som også kan dra nytte av infrarødt lys.

Solcelleteknologien utnyttes på stadig nye måter, slik som for eksempel i kombinasjon med de nye «husbatteriene», i strømproduserende veier og kanskje snart i bærbare dupeditter. Teknologien har likevel ennå en stor svakhet, nemlig en relativt lav effektivitet når det gjelder å konvertere solenergien til elektrisitet.

Nå har amerikanske forskere imidlertid funnet en løsning som kan øke effektiviteten til solcellepanelene betraktelig. Det skjedde ved University of California i byen Riverside.

Fanger opp det infrarøde lyset

Den nye løsningen innebærer å også høste energi fra de store mengdene infrarødt lys som sendes ut fra solen, og som i konvensjonelle solcellepaneler går tvers gjennom de fotovoltaiske cellene uten å bli utnyttet.

Over 50 prosent av den elektromagnetiske energien fra Solen er infrarødt lys, noe som betyr at det er mye å hente på å utnytte den. Foto: Roman Sakhno/Shutterstock.com

For å oppnå dette utviklet forskerne et spesielt materiale som bestod av en kombinasjon av ikke-organiske, halvledende nanokrystaller og organiske molekyler. Dette materialet har den egenskapen at det kan «opp-konvertere» infrarødt lys til vanlig, synlig lys som fanges opp av solcellene.

Ifølge forskerne fungerer det hele ved at det spesielle hybridmaterialet først fanger opp infrarøde lyspartikler parvis, for deretter å kombinere disse sammen til lyspartikler med høyere energi som kan fanges opp av solcellene.

Kan øke effektiviteten med 30 prosent

Ved å kunne utnytte det infrarøde spekteret av solenergien kan solcellepanelene øke sin effektivitet med hele 30 prosent, ifølge de amerikanske forskerne. Potensielt kan løsningen med andre ord få store konsekvenser for solcelleteknologien.

På Jordens overflate utgjør det infrarøde og nær-infrarøde lyset over 50 prosent av den elektromagnetiske energien som Solen sender ut, mens det synlige lyset utgjør litt over 40 prosent. På bakgrunn av dette har det lenge blitt jobbet med å utnytte det infrarøde spekteret.

Når vi eventuelt får de en kommersialisering av den nye solcelleteknologien er for øvrig uvisst. For flere tekniske detaljer kan du lese hele forskningsdokumentet hos ACS Publications (krever registrering).

Mobiltelefoner vil kanskje snart bli utstyrt med solcellepaneler: Det tyder en ny Apple-patent på »

(Via Engadget)

Les også
Snart kan mobilene kanskje advare deg mot farlig forurensning
Les også
Ny teknologi kan gjøre solcellepanelene langt mer effektive
Les også
Flyplass får all energien sin fra solcellepaneler
Les også
Google-verktøy finner ut om du bør kjøpe solcellepaneler
Les også
Fremtidens Apple-produkter kan få solpaneler
Les også
Daimler lanserer konkurrent til Teslas «husbatteri»
Les også
«Øko-egget» for deg som vil bo utenfor nettet
Les også
Solcelle-veien produserer mer strøm enn forventet
Les også
Dette er Teslas nye «husbatteri»
annonse