Til hovedinnhold

Magic Lantern gir deg større dynamikkomfang

Skaper magi i Canon 5D Mark III og 7D, men helt problemfritt er det ikke.

Akam.no / Canon / iStockphoto

Sist gang vi skrev om tredjepartsprogramvaren Magic Lantern dreide det seg om å gjøre videoopptak med Canon EOS 50D mulig. Dette var et kamera som i utgangspunktet ikke hadde videomulighet.

Les også: Magic Lantern til Canon EOS 5D Mark III

Nå har magikerne satt seg rundt lanternene sine og kommet opp med noe like spennende: Utvidelse av dynamikkområdet til Canon EOS 5D Mark III og Canon EOS 7D.

Hvordan får de det til?

Hva betyr egentlig denne utvidelsen? Kort forklart gjør det at brukeren får mer kontrast å leke seg med. Man kan rett og slett hente ut flere detaljer fra bildet eller videoopptaket.

Større dynamikkområde skal gi flere detaljer.Foto: Magic Lantern / a1ex

Rent teknisk kan man si at dynamikkomfanget øker med tre stopp, noe som igjen gjør at både 7D og 5D Mark III får hele 14 stopp fra mørkeste detaljgjengivelse til lyseste detaljgjengivelse i det totale bildet.

Magic Lantern "deler" bildebrikken i to og bruker hver del til forskjellig ISO-verdier.Foto: Magic Lantern / a1ex

For å oppnå dette har Magic Lanterns Alex (a1ex) brukt noe de kaller for "Dual ISO". Ved å utnytte at kameraene har to ISO-prosessorer kan man dele bildebrikken i to og sample sammen to forskjellige ISO-verdier. Visstnok gjøres dette ved at to eksponeringer tas samtidig, for så å nedsample til ønsket ISO-verdi. For de veldig teknisk interesserte kan man finne 'a1ex' egne notater her.

Brukes varsomt

Siden dette er et tredjepartsprogram så er det selvfølgelig ikke testet av Canon selv. Magic Lantern anbefaler derfor at man ikke bruker det, med mindre man vet hva man gjør. Problemet er nemlig at man rett og slett kan grille bildebrikken. Med en ødelagt bildebrikke kan kameraet i beste fall brukes som en veldig dyr bokstøtte i bokhylla.

Les også: Vi har testet Canon EOS 5D Mark III

Potensiell bokstøtte?Foto: Canon

Magic Lantern har også noen begrensninger på selve bruken. På grunn av tekniske forskjeller er det kun Canon EOS 5D Mark III som har mulighet til å gjøre videoopptak med utvidet dynamikk, og da kun om man har brukt en annen programvare fra Magic Lantern for å gjøre RAW-video tilgjengelig på nevnte kamera. For Canon EOS 7D sin del kan denne oppdateringen kun brukes på stillbildeopptak.

Baksiden av dynamikkmedaljen er blant annet at man får lavere oppløsning i høylys og skygge-områder, samt aliasing og moire.

Les også: Vi har også testet Canon EOS 7D

Om du føler deg tøff og tar sjansen på å teste denne tredjepartsoppdateringen kan den lastes ned via Magic Lanterns eget forum.

Kilde: Petapixel

annonse