Til hovedinnhold

Nå har Chromecast endelig blitt lansert i Norge

Og det har dratt prisen ned.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Google har i dag endelig lansert sin Chromecast i Norge. Dette er en småforvokst minnepinne som lar deg strømme alt av video- og musikkinnhold fra både PC, nettbrett og mobil, rett til TV-en din.

Det er Elkjøp som har fått eneretten til å selge Chromecast i Norge, og de planlegger ifølge Google å ta 290 kroner for moroa. Salget skal starte i dag. Chromecast har lenge vært tilgjengelig gjennom import fra USA, men da naturligvis med en noe stivere pris.

– Det burde være lett for folk å se innholdet de vil på den skjermen de vil, og vi er skikkelig fornøyde med at Chromecast nå blir tilgjengelig for enda flere, sier Mario Queiroz, som er director of product management i Google

Begeistret

Da vi tok en titt på løsningen i august i fjor ble vi begeistret over den lille pinnens talenter.

Få med deg hele testen av Chromecast:
Årets enkleste kjøp, syntes vi »

Alt du trenger å gjøre for å komme igang er å plugge den inn i HDMI-kontakten bak TV-en og koble til USB-kontakten som sørger for strøm. Når det er gjort er det bare å dra frem mobilen, nettbrettet eller en PC med Chrome som nettleser. Derfra kan du med ett lite trykk sende innhold fra tjenester som YouTube og Netflix rett til TV-en. Chromecast tar så over selve jobben med å strømme innholdet, det går ikke via telefonen.

Med Chromecast trenger du aldri å slå på TV-en, bytte bildekilde eller volum med TV-ens egen fjernkontroller. Chromecast slår på TV-en når den får beskjed om å strømme innhold, setter TV-en til riktig inngangskilde og justerer volumet – alt uten at du trenger å løfte deg fra sofaen for å finne fjernkontrollen.

Vi syntes Chromacast var en både brukervennlig og billig enhet, som gjorde alt den skulle på en enkel og god måte. At den fungerte godt på tvers av så godt som alle moderne plattformer, som iOS, Android, PC og Mac, var også noe vi tror kan gjøre sitt for utbredelsen.

Som Google selv skriver i pressemeldingen, er deres Chromecast den eneste tjenesten som lar deg gjøre andre oppgaver på enheten din mens du strømmer innhold til TV-en. Dette kan for eksempel være å sende e-post, sjekke Facebook eller ringe, noe multitaskerne av oss nok setter pris på.

Enda bedre med tiden?

Hør musikk eller se film på TV-en rett fra Google Play-appen.

Tidligere har Chromecasts funksjonalitat vært noe begrenset i Norge, men nå som både Google Play Musikk- og Filmer er tilgjengelig her på berget, er det lettere enn noen sinne å finne underholdning som kan skyfles ut på TV-en din. Så får vi håpe tjenester som Spotify og Wimp snart får på plass støtten også, selv om du til nød kan bruke nettavspilleren til Spotify så lenge, i alle fall fra en datamaskin.

Det eneste som skuffet oss litt med Chromecast var den elendige ytelsen vi fikk da vi viste nettinnhold på TV-en i Chrome. Det både hakket og hang da vi rullet i nettleservinduet, noe som gjorde at vi ikke kunne anbefale Chromecast som en ekstern skjermløsning.

Størrelsen taler ikke akkurat for kraftig maskinvare, og det har heller ikke Chromecast. Et bittelite kretskort med en Marvell-prosessor, et nettverkskort samt 4 GB flashlagring og 512 MB minne er hva som skjuler seg bak plastskallet. Komponentene er omringet av aluminium for å lede varmen vekk, men stort sett mer enn det er det ikke å se på. Maskinvaren er iallfall kraftig nok til å strømme opptil full-HD-signaler om du har et noenlunde oppegående nettverk med minimum 3 Mb/s hastighet.

Selv om det nå i første omgang kun er Elkjøp som vil selge den lille strømmepinnen her til lands, er det nok ikke utenkelig at den vil finne veien til flere forhandlere etterhvert. Sett opp et varsel i prisguiden, så får du beskjed når prisen har gått ned »

Få med deg hele testen av Chromecast:
Årets enkleste kjøp, syntes vi »

annonse