Til hovedinnhold

Denne fusjonsreaktoren skal være billigere enn kullkraft

Forskere jobber med en ny type fusjonsreaktor som kan revolusjonere energiproduksjonen.

University of Washington

Dagens atomreaktorer baserer seg på fisjon, altså spalting av atomer – og har en rekke ulemper, som blant annet radioaktivt avfall som må lagres i flere tusen år før det er ufarlig.

Forskerne har lenge jobbet med det som kalles fusjonsreaktorer, som i stedet baserer seg på sammensmeltning (fusjon) av atomer. Solen er på et vis en stor kjernefysisk fusjonsreaktor, men problemet med å få til fusjon her på jorden er at det krever ekstreme mengder energi å få igang. Ingen har hittil klart å lage en fungerende fusjonsreaktor som produserer mer energi enn det du putter inn, og mange forskere tror heller ikke at det noen gang vil bli mulig.

Les mer om kaldfusjon: Ny reaktor kan gjøre olje nesten verdiløs »

Nå har imidlertid en gruppe forskere ved University of Washington, ledet av plasmafysikeren Tom Jarboe, utviklet en ny type fusjonsreaktor de kaller dynomak. Det skriver IEEE Spectrum. Forskerne mener de har kommet frem til en teknologi som kan bane veien frem mot en fungerende reaktor som vil kunne være mer effektiv enn et kullfyrt kraftverk.

HIT-SI3.Foto: University of Washington

Krever svært høye temperaturer

Dynomak er en variant av en annen type fusjonsreaktorer det forskes på; tokamak. Sistnevnte bruker magnetfelter som er kraftige nok til å holde plasma stabilt og temperaturer på mellom et titalls til flere millioner grader celsius – temperaturene som er nødvendige for å sette igang fusjonsprosessen. Magnetfeltene i en tokamak lages av digre superledende spoler, noe som er svært kostbart. I en dynomak har forskerne ved University of Washington kvittet seg helt med de superledende spolene og i stedet kjører de elektrisk strøm direkte inn i plasmaen for å generere de magnetfeltene som er nødvendige for å stabilisere plasmaen.

Det som er vanskelig er å unngå at all energien reaktoren produserer ikke bare forsvinner tilbake i plasmaen. I såfall har du bare en veldig dyr maskin som produserer energi til seg selv, og ingenting annet, forklarer studenten Derek Sutherland ved University of Washington til IEEE Spectrum.

University of Washington er ikke de eneste som forsker på fusjonsreaktorer. I oktober annonserte det amerikanske selskapet Lockheed Martin at de hadde gjort et gjennombrudd innenfor fusjonsreaktorer. Det mest oppsiktsvekkende med denne er at den er så kompakt at den kunne få plass på en lastebil eller ombord i et fly.

Det forskes også på andre former for kjernefysiske reaktorer:
Thorium er materialet som kan danke ut oljen »

(Kilde: IEEE Spectrum)

Mer om
annonse