Til hovedinnhold

Slik gikk årets spådommer

Ved starten av året tok vi turen inn i tenketanken for å spå hva som ville skje i 2010. Vi regnet, som alltid, med å være særdeles treffsikre. Etter et år der uvanlig mye har skjedd i mobilverdenen er vi litt spente når vi tar våre gamle spådommer nærmere i øyensyn.

Virus på mobilen?

Vi spådde at mobilvirus ikke ville bli en spesielt stor plage i 2010.

Til tross for etpar kuppforsøk i programbutikkene har mobilvirus fortsatt ikke blitt et problem den jevne bruker plages med. Programvare som skal stoppe virus finnes likevel fortsatt i rikt monn, og utgiverne vil nok hevde at neste år er året virusene for alvor inntar mobiltelefonene.

Dermed godkjenner vi denne spådommen selv om programvare altså har forårsaket litt trøbbel her og der i 2010.

Netcom satser hardt på LTE. Her representert ved direktør August Baumann under den siste pressekonferansen vedrørende storsatsingen.

Mobilt bredbånd

Ytterligere åpning av Netcoms LTE-nett, og salg av digital dividende var de viktigste tingene vi regnet med å se på dette området.

Netcom er i ferd med å åpne LTE-satsingen sin i Norges største byer. Samme operatør har også åpnet HSPA+ med hastigheter på inntil 21 mbit flere steder.

Auksjonen av digital dividende har derimot ikke skjedd, foreløpig, og vi har heller ingen god oversikt i forhold til hvor mye praktiske brukshastigheter på LTE har sunket ved at flere har tatt det i bruk.

Dermed stemte denne spådommen kun halvveis, og vi går videre til neste.

Samsung Wave var først ut med Bluetooth 3.0.

Bluetooth

Vi regnet med at en ny Bluetooth-standard ville komme relativt raskt. Det gjorde den også. Bluetooth 3.0 debuterte i Samsung Wave, og har siden vært å finne i flere telefoner.

Foreløpig er det imidlertid ikke en veldig enkel sak å få fatt i Bluetooth 3.0-adaptere for annet utstyr, men telefonmodellene som har det kan i det minste kommunisere svært raskt med hverandre.

I 2010 ble trådløse rutere for alvor små og batteridrevne.

Mobile aksesspunkt

Små lommeroutere hadde såvidt begynt å gjøre sitt inntog i utlandet, og vi regnet med at disse raskt ville innta Norges mobilhyller.

De fleste operatørene tilbyr nå denne typen løsninger, og enkelte av modellene kan kjøpes i løsvekt. Standardløsningene til Telenor og Netcom kan enkelt kjøpes i butikk, og dermed stemte dette punktet godt overens med virkeligheten.

Mange av smarttelefonene som selges i dag er også mulig å bruke som aksesspunkt, og dermed er man sjelden langt fra nærmeste potensielle WLAN-sone.

Apps og programbutikker

Vi regnet med at Apples trange nåløye ville føre til økt konsentrasjon av programvare rundt de åpne plattformene. Selv om alle programbutikkene i år har blitt mer omfangsrike har vi ikke sett noen veldig tydelig tendens.

Med nye nettlesere, løsninger som gir delvis Flash-støtte og mediespillere i Apples App Store kan det derimot virke som om Apple har løsnet en liten tanke på grepet om programbutikken sin, selv om pupper fortsatt ikke slipper gjennom nåløyet.

Skivebom på denne, altså.

Symbian og Maemo

Vi regnet med at utviklerne ville finne seg andre jaktmarker. I realiteten ser det ut til at Nokia iallfall til dels har lykkes i å revitalisere plattformen. Ovi Store har betydelig mer brukbart innhold ved utgangen av 2010 enn ved starten av året.

Tatt i betraktning at enhetene som fronter Symbian^3 så langt har vært utpregede multimediedingser ser det heller ikke ut til at Symbian-spydspissen primært frir til proffbrukerne, slik vi mistenkte.

Flere Maemo-enheter har ikke kommet. Systemet har derimot blitt omdøpt til Meego, og er nå et samarbeid mellom Nokia og Intel. Modeller basert på Meego har foreløpig ikke blitt sluppet.

Det eneste som stemte ved denne spådommen var påstanden om at Symbian fortsatt ville regjere i Nokia-leiren.

Android

Slik markedet så ut mot slutten av fjoråret var det kanskje ikke noen enorm prestasjon å spå at 2010 ville bli dominert av Android-enheter. Vi kan uansett med rimelig sikkerhet si at Android-modeller har dominert både nyhetsbildet og mobilhyllene store deler av året som har gått.

I det siste har vi også sett en tendens til kraftig synkende priser på de billigste modellene, slik at stadig fler har fått stifte bekjentskap med den grønne roboten.

Huawei Ideos er en av telefonene den kinesiske produsenten har tatt til Norge i 2010.

Nye plattformer og produsenter

Vi regnet med at det ville dukke opp flere nye Linux-baserte plattformer. Foreløpig har ikke denne spådommen slått til, om vi ser bort fra Nokia og Intels Meego.

Vi spekulerte i om flere produsenter ville treffe de norske mobilhyllene i 2010, og nevnte Huawei som en sannsynlig aktør. Huawei har i dag to telefoner og et nettbrett i salg på det norske markedet.

Foreløpig er de det eneste nye navnet i mobilhyllene, men det fins ting som tyder på at de vil få selskap av flere om kort tid. Dette vil vi se nærmere på når vi tar på oss tenkehettene for 2011.

De kosmetiske endringene ble ikke så bagatellmessige som vi så for oss.

Iphone

Vår spådom om mindre kosmetiske endringer kan vi vel stryke med en gang. Iphone 4 ble en ganske stor endring kosmetisk, selv om gjenkjennelsesfaktoren stadig er tydelig og til stede.

Kameraet er betydelig bedre enn på Iphone 3GS, men noen modell med 64 GB lagringsplass har foreløpig ikke dukket opp. Det er dessuten mulig å kjøpe Apple-produktene uten abonnementsløsninger i dag.

Dermed må vi tilkjenne oss mer eller mindre solid skivebom på dette området.

Xperia X10 får mye av æren for at Sony Ericsson virker å være på rett kjøl igjen.

Hva med LG og Sony Ericsson?

Ved starten av 2010 opplevde vi at LG hadde mye å bevise dersom de skulle klare å konkurrere med arge konkurrenter som Samsung og HTC. Dette ser det faktisk ut til at LG kan være i ferd med å gjøre nå.

LG P500 Optimus One er en utmerket billigtelefon, kanskje den aller beste rimelige Android-telefonen man får tak i. Selskapet har også annonsert svært spennende modeller i nær fremtid.

Dermed er muligens dagene der LG betød knotete og dyre designtelefoner på vei mot slutten.

Som vi regnet med ville Xperia X10 bli en skikkelig opptur for Sony Ericsson. X10 har fått følge av to miniversjoner, og serien tilskrives mye av æren for at Sony Ericsson i år endelig tjener penger igjen.

Vi tar frem krystallkulen igjen

Årets spådommer ble altså litt blanda drops. Fulltreff på noen områder og skivebom på andre områder. Vi fortsetter ufortrødent videre, og i neste uke vil vi ta en nærmere titt på hva vi forventer for 2011.

Det har også skjedd en del ting vi ikke forutså i år. Dermed bevilger vi oss en oppsummering av mobilåret 2010 så fort helgen er omme.

Hva tror dere det nye året vil by på?

annonse