Nyhet

Samsungs nyeste Galaxy S8-«kopi» har fingerleser midt på baksiden

Bekrefter Galaxy A8+ ryktene om neste toppmodell?

Samsung har hatt sine Galaxy A-modeller ved siden av sitt vanlige utvalg gjennom flere år. I år ble modellene A3, A5 og A7 endelig vanntette, og fikk forsiktig stjålet design fra fjorårets Galaxy S7. Neste år ryktes det at Samsung kun vil slippe to Galaxy A-modeller, men de ser ut til å fortsette med å stjele design fra sin avtroppende toppmodell.

I hvert fall om vi skal tro på en video fra Bangladesh som viser det som skal være Galaxy A8+-modellen som kommer på nyåret.

Galaxy A8 og A8+-modellene vil likne mye på årets Galaxy S8-modeller, med heldekkende skjerm i 18:9-aspekt. Men det er tydelig at rammene rundt skjermen i topp og bunn er noe tykkere enn det de er på Galaxy S8 og Note 8. Så blir også dette sannsynligvis rimeligere telefoner enn dagens modeller, slik hovedregelen har vært for telefoner i Galaxy A-utvalget.

I tillegg til å avsløre en kommende Galaxy A-modell kan det tenkes at denne telefonen gir ett viktig hint om Galaxy S9:

Bekrefter Galaxy S9-rykte?

Det er ofte en del tvil rundt ryktebilder og ulanserte modeller, og det er ofte at rampete ryktemakere gjør små endringer på bilder av eksisterende telefoner. Heldigvis er ikke det tilfellet her - A8+-modellen i videoen har for mange tydelige ulikheter mot S8 - så som de nevnte rammene over og under skjermen.

Også baksiden avslører nyheter. Det har gått rykter om at Samsung ville flytte fingersensoren til en plassering under kameraet på baksiden av telefonen. Vi skal vel være litt forsiktig med å konkludere på bakgrunn av hva de gjør i en annen modell som denne, men at fingerleseren er midtstilt og plassert under hovedkameraet på Galaxy A8+ er iallfall sikkert.

En annen detalj det er greit å merke seg er høyttaleren oppe på høyre side av telefonen - der den har vært for alle 2017-modellene av Galaxy A- og Galaxy J-seriene. Galaxy S8 har sin høyttaler på undersiden, sammen med ladekontakten.

Her finner du alle ryktene så langt om Samsungs neste toppmodell: Galaxy S9 »

Fortsatt tett

Brukeren Far Star, som har lagt ut videoen, har også fått med seg en del av det som skal være spesifikasjonene for telefonen. For eksempel nevnes det at den er støv- og fukttett, slik årets Galaxy A-modeller har vært.

En annen forskjell mot Galaxy S8 er at A8+-modellen, og ifølge ryktene også den vanlige A8-modellen, har dobbelt kamera på forsiden.

Galaxy S8 var den første mobilen der Samsung barberte vekk mesteparten av rammene. Nå kommer de rimeligere utgavene. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette ser ut til å reflektere valgene vi ser fra flere produsenter der frontkameraene prioriteres vel så høyt som hovedkameraet. Sony har for eksempel modeller med optisk stabiliserte selfie-kamera, selv om de ikke har optisk stabilisering i hovedkameraene sine. Det har blitt ganske vanlig å sørge for meget gode selfie-egenskaper for telefoner som befinner seg omtrent på midten av prisstigen og ned.

En kunne selvsagt hatt en mistanke om at dette var til bruk for en ansiktslås som skal konkurrere med iPhone X, men det er lite sannsynlig at Android-verdenens beste svar på den teknologien vil dukke opp i en mellompriset Samsung. Så langt er det ingen Android-telefoner som fullt ut gjør det samme, men Windows Hello-funksjonaliteten i de siste Lumia-flaggskipene likner en del.

En annen ting som har blitt borte da designen ble lånt fra Galaxy S8 er den irriterende Bixby-knappen. All den stund Samsungs taleassistent primært er laget for Korea og engelsktalende land, er den foreløpig ganske unyttig i alle andre markeder, deriblant vårt.

Heldigvis kan Galaxy S8- og Galaxy Note 8-eiere nå deaktivere knappen hvis de vil »

Kjapp innmat?

I år kom det tre Galaxy A-modeller, 3, 5 og 7. Alle er tette og alle har design inspirert av Galaxy S7. For neste år spekuleres det i at Samsung kun vil slippe Galaxy A8 og Galaxy A8+. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er faktisk innsiden som er noe av det mest spennende med Galaxy A8-modellene. Her ventes det nemlig en av Samsungs Exynos 7885-brikker på innsiden. Denne er fortsatt heller ikke ferdiglansert, men brikken ser ut til å gå gjennom sertifiseringene som skal til i disse dager.

Det som gjør den spennende er at dette tilsynelatende er en sekskjernet systembrikke, og ikke en løsning med de sedvanlige åtte ganske trege Cortex A53-prosessorkjernene. Ryktene vil ha det til at du får fire prosessorkjerner av det slaget, men også to svært kraftige varianter av typen Cortex A73. Dette er de som normalt våkner til liv når topptelefoner plutselig må yte litt ekstra. Antakeligvis snakker vi om et meget godt kompromiss mellom pris, strømforbruk og ytelse.

Det eneste vi kan være helt sikre på her, er det vi ser i videoen. Spesifikasjonslister og informasjonen så langt om Exynos 7885 er ikke umiddelbart synlig på telefonen, og det er slett ikke uvanlig å oppgi lurespesifikasjoner i systemvalgene til ulanserte telefoner.

Kommer Galaxy A8 til Norge?

Om Galaxy A8+, og lillebror A8, finner veien til Norden er foreløpig uklart. Dette er ikke lanserte modeller, så det kan ta noe tid før vi får mer informasjon om hvor de er på vei. Hvis informasjonen under videoen er riktig vil den koste rundtom 5000 kroner når den selges i Bangladesh. Det låter forholdsvis dyrt, med bare rundt 1000 kroner ned fra dagens Galaxy S8-priser her til lands.

Men samtidig har Galaxy A-serien en tendens til å være påfallende dyr innledningsvis, før prisstigen gir mer mening når Samsung gjør justeringene de skal i løpet av året.

Les testen av årets Galaxy A5-utgave her »

Les også
Samsung avslører dato og nye hint for Galaxy S9
Les også
Snapdragon 845 er lansert
Les også
Samsung Galaxy J7: Kombinasjon av digert batteri og flott design
Les også
Samsung Galaxy S8+: Samsung Galaxy S8 er dyr, men deilig
Les også
Samsung Galaxy A5 (2017): Tett og lekker mobil for 4000 kroner
annonse