Tek.no

Nyhet

Huawei har blitt en mobilgigant på noen år - nå skal de inn på PC-markedet

Smelter sammen nettbrett med Intelprosessor og PC.

ORV
21 Feb 2016 18:50

Huawei er ikke fornøyd med produktporteføljen. Det er greit å være en gigant på infrastruktur og nummer tre på mobiltelefoner, en grei posisjon på nettbrett, men de fremgangsrike kineserne vil ha mer.

Denne gangen handler det om PCer og det Huawei kaller Business 3.0, hva nå det skal bety. Men om hva det er litt ullent, er MateBook konkret nok.

Om dette er en PC eller en Tablet kan være hipp som happ. Huaweis nylansering minner mest om Microsoft Surface, men i slankere utførelse. Den ser litt ut som en iPad med tastatur. Men aller mest likner den på Samsungs Tab Pro som kommer i 10 og 12 tommers utførelse.

MateBook: Huawei vil inn i PC-markedet og går veien om et Intelbasert nettbrett. ORV
Richard Yu: Se hva jeg har til dere. Det nye nettbrettet/PCen slår alle konkurrentene ned i støvlene i følge sjefen for devicer, Richard Yu. ORV

Tastaturet er en del av innsiden av et deksel som brettes rundt nettbrettet som også fungerer for å holde det oppreist i skrivestilling. Noe Apple fant opp for mange år siden. Dette er til en avveksling vannsikkert og tåler både cola og kaffe, men det spørs om læret det er festet på liker slike flekker.

I skinn: Skal du ha glede av nettbrettet trengs skinnetuiet med tastatur på innsiden.
Odd Richard Valmot

Bra skjerm

Skjermen i MateBook er på 12 tommer og har en oppløsning på 2160 ganger 1440. En alltid superivrig sjef for Huaweis devicedivisjon, Richard Yu, sier at skjermen banker konkurrentene så det holder. For det første kan det vise til en lysstyrke på opptil 400 Nits og det har et fargeområde som tilsvarer 85 prosent av NTSC-standarden. Det skal sørge for mettede farger og er ifølge han mye bedre enn iPad, Surface 4.0 og ThinkPad.

Tynn: MatBook er bare 6,9 mm tykt og veier skarve 64.0 gram. ORV

Nettbrettet kaster heller ikke bort nye areal på rammen. Den er på 10 mm gjør at skjermen fyller 84 prosent av fronten. En iPad Pro har bare 76 prosent, ifølge Yu. Dessuten er dette med 640 gram og 6,9 mm tykkelse lettest og tynnest av alle i denne klassen.

Varer leenge

På tross av den lave vekten har MateBook et batteri på hele 33,7 wattimer. Og Yu hevder de har utviklet en strømspareteknologi som overgår konkurrentene med 25 prosent. Det skal bidra til en batterilevetid på hele 10 timer, men i denne sammenlikningen var ikke iPad pussig nok med.

To mikrofoner for bedre lyd

Lyd og bilde er viktig for slike proffmodeller for de må kunne brukes til videosamtaler. Et frontkamera på 5 MP skal sørge for det. To mikrofoner skal gi optimal lyd, som også er viktig for funksjoner som Cortana. Lyden spilles av gjennom to stereohøyttalere som vender oppover. Som ekstrautstyr kommer det også et par nye støykansellerende hodetelefoner som smart nok lades opp når de stikkes inn i 3,5 mm pluggen. De kan også brukes på mobiltelefonene til Huawei.

Myk presisjonspenn

Pennen er riktignok ekstrautstyr, men sikkert verd investeringen. Ifølge Huawei er den superfølsom med en myk spiss, som har 2048 nivåer av trykkfølsomhet. Kanskje gjør det brettet til en favoritt blant kunstnere og de som driver med Photoshop? Men det er ikke alt pennen gjør. Den er også en laserpeker og en presentasjonsklikker. Og den holder på ladingen i en måned.

Laserpenn: Skjermen er trykkfølsom, men kan også betjenes med en svært følsom penn. Den fungerer også som presentasjonsklikker og palserpenn.
ORV

Laderen er en knøttliten sak i forhold til en PC-lader. Også den er en multikunstner. Den kan lade både med 12, 9 og 5 volt og lader via både enheter med Micro-USB og USB-C.

Ikke superkraft

I motsetning til Surface Pro, som er en ganske kraftig PC, er MateBook naturlig nok ganske moderat. Her finner vi Intels superstrømgjerrige prosessor, Core m3, m5 og m7, med to kjerner og litt over 3 GHz klokkefrekvens. Vanlige brukere vil neppe merke så mye, men konstruerer du fly, eller tegner hus, bør du nok vurdere en annen modell.

– Markedet for såkalte to-i-en-bærbare-PC-er vokser voldsomt med 40 prosent i året. Mange av disse kjøperne har vurdert en premium nettbrett, men det Huawei har laget her gjør jobben og vel så det, sier Intels Kirk Skaugen. Og denne modellen er temmelig imponerende med tre ganger lenger batterilevetid. Enn det mange PC-er kan vise til.

Intel applauderer: Selv Intel er begeistret for hva Huawei har fått til.

Til og med Microsoft var på scenen og hyllet det nye produktet til Huawei. Det må ha vært en blandet følelse for dem for på papiret ser dette veldig mye bedre enn selskapets egen Surface.

Fingeravtrykk

I stedet for en rekke tastetrykk og et fingeravtrykk klarer denne seg med et trykk på fingersensoren og å starte opp. På den måten fungerer den som en moderne mobiltelefon og er mye enklere enn en PC.

Huawei kommer også med en veldig liten og pent designet dokk til MateBook. Den har bare en USB-port og en 3,5 mm audioport. Skal du ha noe mer må det en dokk til med nettverk, skjermporter, USB-porter og andre ting folk trenger.

MateBook kommer med Windows 10 Home eller Professional og i en rekke ulike varianter etter hvile spesifikasjoner man trenger. Den billigste vil ha 128 GB minne og komme på rundt 8000 kroner. Man får også en versjon med 8 GB RAM og 512 GB arbeidsminne, men det føles nesten som overkill på noe som ser ut som et nettbrett.

Drøssevis av nye produkter lanseres i disse dager:
Få med deg alt nytt fra Mobile World Congress 2016 »

Les også
Huawei MateBook X Pro med MX150-grafikk: Vår første 10/10 til en bærbar på fire år
Les også
Huawei MateBook M3: Elegant og lekker hybrid fra Huawei
annonse