Til hovedinnhold

Kia overrasket alle med rekkevidden på sin elektriske Niro

Får rekkevidde på nivå med Opel Ampera-e.

Las Vegas / Tek.no : Kias elekriske Soul EV har solgt godt i Norge, men har sakket akterut sammenliknet med de fleste av konkurrentene hva gjelder rekkevidde, ettersom årets modell bare fikk en batterioppgradering på snaut 10 prosent.

Det var dermed stilt visse forventninger til hva Kia ville finne på med den elektriske versjonen av crossoveren Niro, selv om ryktene har antydet at den «bare» ville få det samme 28 kWh-batteriet og den samme drivlinjen som søskenbarnet Hyundai Ioniq.

Samme pakke som Hyundai Kona?

Niro EV Concept ligner sine hybridbrødre, men har fått hakket røffere linjer og en litt mer aerodynamisk form.

Det er imidlertid mulig de som ventet på den elektriske Niro-varianten vil bli positivt overrasket, dog.

Kia annonserte nemlig at den vil få et batteri på hele 64 kWh, sannsynligvis den samme batteripakken som den største versjonen av Hyundai Kona vil få.

Det skal gi en rekkevidde på 383 kilometer, det samme som populære Opel Ampera-e har etter den amerikanske EPA-standarden. Tesla Model 3 har til sammenlikning henholdsvis 350 og 500 kilometer rekkevidde etter samme standard.

Foreløpig er Niro Electric kun på konseptstadiet, og konseptmodellen ser ut til å ha fått en del mer vågale designelementer enn sine hybridbrødre. Grillen i front er erstattet med en liten skjerm, mens lyktene er smalnet inn. Luftinntakene foran er gjort mer aggressive, og bilen har rett og slett fått en langt mer strømlinjeformet og aerodynamisk look, selv om hovedlinjene fra Niro-familien er de samme.

Innvendig er det hvitt og kobber som gjelder, sannsynligvis ikke en fargepalett vi kommer til å se spesielt utbredt i produksjonsmodellen. Legg imidlertid merke til detaljen på innsiden av døren.

Konseptbilen fremstår som en meget pen bil, og spesielt lyste den halvmatte gråfargen som den ble vist frem i på CES-messen eksklusivitet. Innvendig er det foreløpig typisk konseptbil-interiør som gjelder. Det er rent, minimalistisk og glatt, men en kul designdetalj er lysdiodene på innsiden av dørene, kombinert med det perforerte lærmaterialet der. La oss håpe de beholder det til den endelige modellen.

Nye teknologier

Niro-konseptet kommer ellers med en motor på 150 kW eller 201 hestekrefter, og er utstyrt med alle Kias nyeste teknologier. Bilen kan automatisk varsle fotgjengere foran seg om at den kommer, ved hjelp av kameraer og objektgjenkjenning og høyttalere i front.

Midt på dashbordet har Kia fått plass til en svært bred skjerm. Musikk og klimaanlegg kan dessuten styres fra et berøringsfølsomt område på rattet.

Styring av infotainment-systemet og klimaanlegget kan gjøres på rattet, ved hjelp av sveiping opp og ned på et berøringsfølsomt område av selve rattet.

En spesiell funksjon er dessuten at passasjerer i forsetet og baksetet kan høre på hver sin musikk gjennom bilens høyttalere. Bilen har åtte høyttalere fordelt i hodestøttene, mens støykanselleringsteknologi gjør at hver seterad kun hører «sin» musikk.

Satser stort på nullutslipp

Kia Niro EV Concept.

Niro er den første av en rekke nye nullutslippsbiler fra Kia, som har et uttalt mål om å være topp tre i verden på dette sammen med søstermerket Hyundai. De har varslet at de skal tilby totalt 16 biler med alternative drivlinjer innen 2025.

Av disse skal fem være nye hybrider og plugin-hybrider, fem skal være rene elbiler og på scenen på CES varslet de at det kommer en ny hydrogenbil i 2020. Det er vel ikke usannsynlig at den vil dele noen form for teknologi med det nye Nexo-konseptet som Hyundai lanserte litt tidligere denne uken.

Kia varslet også at teknologi for å hjelpe deg med å unngå kollisjoner skal være standard på samtlige bilmodeller innen 2020. Innen 2030 skal alle biler være tilkoblet nettskyen.

Til tross for at vi bare så en konseptversjon av Niro i dag, skal den være klar for salg i andre halvår 2018.

Les alle våre saker fra CES 2018 >>

annonse