Nyhet

Her er Fujifilms nye superkamera

Slipper eget kamerasystem og tre lyssterke objektiver.

Trodde du at Fujifilm blåste alt kruttet på torsdag da de lanserte 18 kompaktkameraer, tok du skammelig feil. I dag har de nemlig lansert noe så spesielt som et eget kamerasystem, som de introduserer med et nytt kamera og tre lyssterke fastobjektiver.

Kameraet, som altså blir første modell ut i systemet, får navnet Fujifilm X-Pro1. Det skal i følge Fujifilm få en 16 megapikslers APS-C-størrelse sensorbrikke av en helt ny type. Der Fujifilm X100 hadde en tradisjonell brikke med det vanlige Bayer-filteret på, får X-Pro1 en brikke som Fujifilm kaller X-Trans CMOS. Den skal i følge Fujifilm gi en detaljgjengivelse som er like bra eller bedre enn en fullformatbrikke. Om det stemmer vil tiden vise, for Fujifilm sier ikke noe om målemetode eller hvilken brikke de sammenligner med. Uansett, det lover bra. X100 hadde svært god detaljgjengivelse for 12 megapiksler, og det blir spennende å finne ut av hva Fujifilm kan stille opp med denne gangen.

Det Fujifilm har funnet på som skal ha denne drastiske effekten, er å kutte ut low-pass-filtrene foran bildesensoren. Disse finnes i de fleste kameraer og er der for å hindre at mønstre skal forårsake moiré i bildet. Det går imidlertid ut over bildets skarphet, og kutter man ut disse filtrene, vil man få bedre detaljgjengivelse. For å unngå ulempene ved å gjøre det, har Fujifilm valgt å simulere måten filmkorn oppfører seg på. I film ligger filmkornene nærmest tilfeldig spredt utover, og dette har Fujifilm simulert på sin brikke ved å ha en langt mindre regelmessig plassering av de ulike fargene i filteret enn det vanlige Bayer-filteret har. Der Bayer-filteret er gruppert i helt regelmessige ruter på 2 x 2 piksler der to er grønne, en er rød og en er blå, med samme plassering i hver rute, har Fujifilm brukt ruter på 6 x 6 piksler med en nesten tilfeldig plassering i hver rute. Ikke helt tilfeldig, fordi hver horisontale og vertikale linje i ruten skal inneholde minst en rød, grønn og blå piksel. Denne metoden vil imidlertid kreve temmelig komplisert matematikk, og dermed får X-Pro1 en helt ny og kraftigere prosessor enn X100 hadde.

Selve kameraet er selvsagt speilløst, og får en registeravstand på bare 17,7 mm, noe som gjør det enklere å få objektivenes bakre element så nært sensorbrikken som mulig, og dermed gi god detaljoppløsning.

Søkeren i X-Pro1 blir en videreutvikling av hybridsøkeren i X100, som fikk så mye skryt. X100 hadde fastoptikk og dermed ikke noe behov for å kunne endre brennvidde, mens med et kamera som X-Pro1 som kan benytte forskjellige objektiver, er historien en ganske annen. Søkeren er nå imidlertid forbedret slik at den vil automatisk endre forstørrelse og søkerrammer til å passe det objektivet man setter på kameraet: 0.37x for 18 mm, og 0,60x for 35 og 60 mm - sistnevnte da med ulike søkerrammer aktive. Du kan selvsagt også velge å stille dette inn manuelt som du selv vil.

Objektivene som sannsynligvis slippes samtidig med kameraet ser for øvrig ut til å være en 18 mm f/2.0 (tilsvarende 27 mm ved fullformat), en 35 mm f/1.4 (tiklsvarende 53 mm ved fullformat) og en 60 mm f/2.4 makro (tilsvarende 90 mm ved fullformat). Fujifilm vil også slippe diverse tilbehør til X-Pro1, som blitser, grep og solskygger, bare for å nevne noe.

Prisen er ennå ikke fastsatt, men vi forventer at den blir offentliggjort i slutten av måneden. Det spekuleres imidlertid på en pris på rundt 1300 Euro for kamera med 35mm, og rundt 600 Euro for hvert av de andre objketivene. Tilgjengeligheten er ennå uviss, men ryktene sier en gang i mars.

Les også
Lær deg å bruke Fujifilm X-Pro1
annonse