NyhetEkstremkameraet Canon G1X er lansert

Ekstremkameraet Canon G1X lansert

Canon lover speilreflekskvalitet

Canon innledet pressekonferansen tidligere i dag med å annonsere "det ekstreme kompaktkameraet". Etter et spennende og vanskelig år, med naturkatastrofer i Asia som satte en kraftig brems på produksjonsplaner, ble 2012 åpnet med slipp av Canon Powershot G1X. På pressekonferansen varslet også Canon ankomsten til de to kompaktkameraene Ixus 125 HS og Ixus 500 HS, samt flere nye videokameraer i Legria-serien. Det var likevel ingen tvil om at G1X var det store høydepunktet.

G1X med stor sensor
Powershot G1X er storebroren til G12, men det ble sagt på pressekonferansen at kameraene skal leve side om side. G1X betyr dermed ikke slutten for G12. En av de største grunnene til det er den nye sensoren til G1X, som er 6,3 ganger større enn den i G12, og utgjør 14,3 megapiksler. Det skal plassere den i et annet segment. Sensoren er også større enn de som sitter i Micro Four Thirds-kameraer og ikke minst Nikons 1-serie. En sensorbrikke på 18.7mm x 14.0mm gir et 4:3-format, noe som er gjort for å minske objektivkostnader og størrelse. Cropfaktoren vil bli på rundt 1,85. Det blir dermed ikke mye som skiller størrelsen på G1Xs sensor og Canons APS-C, som brukes i Canons fleste speilreflekser, som riktignok fortsatt er større.

Objektivet som Canon har funnet verdig til G1X er et 28-112mm f/2.8-5.8. I følge Canon skal G1X fint kunne sammenlignes med et Canon speilrefleks, av typen 550D/600D med et godt objektiv. Grunnet sensorstørrelsen krever G1X mer av sitt objektiv enn hva som var tilfelle hos G12. Det skal derfor bli spennende å se om Canon holder det de lover.

Seriøs godbit
Fotograf Marcel Leliënhof har fått sniktestet kameraet, og var tilstede under pressekonferansen for å fortelle om sine opplevelser rundt bruken av kameraet. En seriøs godbit, kalte han den, og sa samtidig at han faktisk kom til å ta den med på mindre jobber for å virkelig få teste hva den var god for. Vi venter i spenning på dommen.

Undervannshuset til Canon G1X.

Snasent tilbehør
Det er ikke mye tilbehør som er spesialutviklet for G1X, mye på grunn av at det blant annet har en vanlig blitzsko, som gjør at Canons Speedlite-blitzer kan settes rett på kameraet. Likevel har de spesialutviklet et eget undervannshus som i følge Canon selv skal gjøre G1X til et seriøst alternativ for profesjonell undervannsfotografering.

Kameraet skal kunne ta bilder i 14-bits RAW, og Canons egen RAW-konverter DPP følger med. Filming i full-HD kommer man nesten ikke utenom i nye kameraer nå om dagen, og er selvsagt på plass i G1X. Høyoppløselig 3-tommers LCD-skjerm er også på plass, med totalt 920.000 piksler. I det hele tatt virker det som om Canon har forsøkt å lage et kompaktkamera med mange tilsvarende funksjoner og kvaliteter som vi finner i Canons EOS-speilreflekskameraer. G1X skal være tilgjengelig fra februar, og vil koste 7.499,-. Til sammenligning kostet G12 rundt 6000,- da det ble lansert.

annonse