Nyhet

Lærere kan straffes for å bli Facebook-venn med elevene

Lov i USA forbyr vennskap mellom elever og lærere på sosiale medier.

Å adde sin egen lærer på sosiale medier er en fin måte å kommunisere med læreren på. Ivertfall hvis han eller hun har viktig informasjon å komme med eller om eleven ønsker svar på skolerelaterte ting.

Men i delstaten Missouri i USA skal det være ulovlig å ha elever på sin venneliste på Facebook, melder zdnet.com.

Skal beskytte elever mot overgrep

Loven trår i kraft 28. august, og har som hovedmål å beskytte elever mot overgrep fra lærere. Hvordan denne loven vil bli håndhevet er ennå uklart, men i lovteksten tydeliggjør delstaten at lærere “ikke kan ha et ikke-arbeidsrelatert nettsted som tillater eksklusive relasjoner med en nåværende eller tidligere elev".

Videre står det også at det skal være klarer skillelinjer i relasjonsforholdet mellom lærere og elever. Zdnet har tolket loven på sin måte, og konkluderer med at den kun gjelder dersom læreren er venner og sender personlige meldinger og annen direkte kontakt på et sosialt nettverk med bestemte elever. Dermed vil åpne sider og grupper, hvor læreren tar kontakt med flere elever samtidig om undervisning og skolens anliggender, være innenfor loven.

– Rollene bør være tydelige

Loven som trer i kraft om noen dager har skapt debatter utenfor delstatens og landets grenser. I et intervju med magasinet Computerworld, sier avdelingsdirektør Kjersti Flåthen i Kunnskapsdepartementet at selv om det ikke finnes lovbestemte etiske retningslinjer for sosiale medier i relasjoner mellom elever og lærere bør man være tydelig rollene.

– Dersom en lærer velger å være deltaker i sosiale medier/nettverk der elever også deltar, anbefaler vi at man er svært tydelig på hvilken rolle man har og hvor man trekker grensene for hva som er akseptert, sier Flåthen til magasinet som igjen er gjengitt på VG-nett.

Kjersti Flåthen understreker videre at arbeidsplasser bør ha yrkesetiske retningslinjer for hvordan yrkesrollen blir utøvd. Skolen er heller ikke noe unntak.

- Mange lærere synes det er nyttig å opprette to profiler på sosiale nettverk, der "lærer-Hans" skilles fra "privat-Hans". Det kan også være nyttig å publisere regler for adferd på nett og ha en fast "åpningstid", slik at elevene forstår at de ikke kan forvente å ha kontakt med læreren døgnet rundt, forteller hun.

Les også: Frankrike forbyr bruk av ordene "Twitter" og "Facebook" i mediene.

Les også
– Sosiale medier styrker bedriften
Les også
Unge krever Facebook på jobb
Les også
Politisk parti vil forby PowerPoint
Les også
Seks håpløse Facebook-tabber
Les også
– Bruk sosiale medier i politikken
Les også
Får ikke si “Twitter” og “Facebook” på TV
Les også
Vil ha Facebook som fag på barneskolen
Les også
USA manipulerer Facebook
annonse