Tek.no

Nyhet Det er bekreftet:

AMDs nye prosessor heter Ryzen

Dette må nesten bety at AMD har trua på sin kommende entusiastprosessor.

AMD
13 Des 2016 18:30

Oppdatert 14. desember: Det er mye spenning rundt AMDs kommende entusiastprosessor basert på den nye «Zen»-arktitekturen, og AMD har også vært flinke med å stadig komme med nye drypp av informasjon.

Nå er også barnets navn avslørt, og AMD har valgt det Zen-klingende navnet Ryzen – som da naturligvis kan uttales «risen» – og det har på sin side med å stige eller oppstå å gjøre.

AMD
AMD
AMD
AMD
AMD
AMD

Det lille vi fra før av vet om Ryzen, tidligere kjent under kodenavn «Summit Ridge», er at prosessoren er utstyrt med opptil 8 Zen-kjerner som tilsammen kan takle 16 tråder. Den er bygd på 14 nanometers prosess og er rettet mot entusiastmarkedet – et marked Intel har hatt i sin hule hånd i flere år.

Av teknologi i Ryzen finner vi noe AMD kaller «SenseMI Technology», som igjen består av enkeltdeler med fokus på slikt som strømforsyning, klokkefrekvenser og teknikker for å forutse hva slags arbeidsbelastninger som kommer.

Bedre kjøling = raskere CPU

En av disse SenseMI-teknologiene kalles Extended Frequency Range eller XFR. Den har til felles med Intels Turbo Boost at lavere temperaturer får prosessoren til å yte bedre, men her er det mulig at det faktisk ikke er noen øvre grense – så da blir det mer som overklokking.

XFR skal gå helt automatisk også, så da vil kanskje enhver med litt flytende nitrogen liggende i skuffen kunne prøve seg på en frekvensrekord.

Ellers vil AMD prøve å spå bruken og forhåndslaste data til prosessorens cache med «Neural Net Prediction» og «Smart Prefetch», mens noe de kaller «Pure Power» skal sørge for bedre og mer optimalisert strømforbruk.

Sistnevnte skal fungere i tandem med «AMD Precision Boost» som sørger for bedre justering av prosessorens dynamiske klokkefrekvens.

Med såpass mye nytt på plass er det ikke så merkelig at prosessoren benytter seg av en ny sokkel og krever et nytt brikkesett. Sokkelen har fått navnet AM4 og det aktuelle brikkesettet er AMD X370.

AMD Ryzen skal etter planen komme på markedet i løpet av årets første kvartal, kanskje så tidlig som 17. januar. Det vil i så fall være tett på Intels «Kaby Lake»-entusiastprosessorer, som trolig vil slippes i forbindelse med CES en drøy uke tidligere.

Intel svarer med en overklokkbar Core i3:
Såpass kjapp er Core i3-7350K >>>

(Kilde: VideoCardz)

Les også
Dette skal være prisene på Ryzen-prosessorene
Les også
Du må ha Windows 10 for å utnytte AMDs Ryzen-prosessorer
Les også
Absolutt alle nye Ryzen-prosessorer skal kunne overklokkes
Les også
AMDs «Ryzen» snuste på 5 GHz på luft – med én kjerne
Les også
17. januar kan være Zen-datoen
Les også
Har Intel en ny «gavepakke» til overklokkerne?
Les også
AMDs nye prosessor kan føre til priskrig i 2017
Les også
Her er Zen: AMD lover full krig mot Intel
annonse

Les også