Til hovedinnhold

Telenor gjør det «gratis» å surfe på mobilen i hele EU og EØS

Fjerner roamingkostnadene og øker datapakkene.

Niklas Plikk/Kurt Lekanger, Tek.no

Fornebu/Tek.no: Telenor fjerner onsdag denne uken de såkalte roamingkostnadene i hele EU- og EØS-området. Dermed skal både privat- og bedriftskunder kunne ringe, sende SMS-er og surfe på mobilen som om de befant seg i Norge – uten at det vil koste ekstra.

Bjørn Ivar Moen, leder for Telenors mobilvirksomhet.
Kurt Lekanger, Tek.no

– Det vi gjør på den nye porteføljen vår er at vi inkluderer fri bruk i hele EU og EØS. Bruk det som om du var hjemme. Har du en 5 GB datapakke hjemme, kan du bruke det også i Spania, sier leder for Telenors mobilvirksomhet, Bjørn Ivar Moen.

Moen forteller at de også har redusert prisene i 14 land utenfor EU, og at de vil jobbe med å redusere prisene ytterligere i andre land også. Blant disse landene finner vi riktignok ikke mange typiske ferieland for nordmenn. De 14 landene er Israel, Indonesia, Ukraina, Sri Lanka, Kapp Verde, Chile, Ecuador, Grønland, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Paraguay, Peru og Uruguay.

USA, Montenegro, Sveits og Serbia beholder også dagens priser.

Øker også datamengdene og hastigheten

Du får ikke automatisk fri roaming i EU, men må bytte til ett av de nye abonnementene som Telenor har kalt Frihet.

– Jeg vil oppfordre alle våre kunder til å bytte til nytt abonnement, slik at de kan gå sommerferien bekymringsløst i møte, sier Moen.

De nye abonnementene starter på 249 kroner i måneden for det minste abonnementet med 500 MB datapakke og 10 Mbit/s nedlastingshastighet. For 299 kroner får du 2 GB og 20 Mbit/s. Telenor øker også datapakkene, slik at du nå får et abonnement med datapakke på 60 GB for 799 kroner i måneden.

Dette er omtrent en dobling sammenlignet med dagens abonnementer – vel å merke i de øvre prissjiktene. For sammenligner vi de billigste abonnementene, for eksempel dagens Mobil S-abonnement til 249-kroner inkluderer det i dag 1 GB data, mens det nye Frihet-abonnementet til 249 kroner inkluderer bare 500 MB. Du vil imidlertid aktivt måtte bytte til ett av de nye abonnementene, så du velger selv om du ønsker å beholde en større datapakke – eller om du heller vil betale litt ekstra for å kunne surfe fritt i EU (enten ved å redusere datapakken, eller betale mer).

Hello-sjefen: – Dette er ingen oppgradering »

Også hastighetene øker. De minste abonnementene har fortsatt 10 Mbit/s, men går du opp til 5 GB for 399 i måneden får du 100 Mbit/s, og går du for toppabonnementet med 60 GB får du inntil 450 Mbit/s.

Her er de nye abonnementene for privatmarkedet:

I tillegg til de vanlige abonnementene introduserer Telenor også egne mobilabonnementer for barn og unge. Disse heter bare Telenor Ung, og starter på 300 MB og 10 Mbit/s for 149 kroner i måneden, mens toppabonnementet koster 399 kroner og inkluderer 6 GB og 100 Mbit/s.

Bedre bedriftspakker

Også bedriftsmarkedet får fri roaming i EU.

Hvis du har abonnementet Fri+ med datapakke på 4 GB eller mer, vil du kunne bruke datapakken fritt også i EU og EØS. Her er de nye bedriftspakkene:

– Vi legger også inn mer data i pakkene, og vi øker også hastighetene. Det er fra 50 Mbit hastigheter, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift.

Fri bruk av Min Sky

De nye privat- og bedriftsabonnementene inkluderer også fri bruk av Telenors skytjeneste, Min Sky. Vel å merke gjelder dette lagring av mobilt innhold, som bilder og videoer du tar med telefonen.

Bedrifter får også Microsoft OneDrive for Business inkludert.

Telia: – Vi er ikke overrasket

Henning Lunde, kommunikasjonssjef i Telia.
Telia

For ikke lenge siden innførte Telenors konkurrent Telia fri roaming i hele Norden.

– Vi er ikke overrasket over sommerkampanjen til Telenor. Det har ligget i kortene helt siden vi lanserte Roam Like Home i Norden og Baltikum 1. mars, sier Telias kommunikasjonssjef Henning Lunde.

Han forteller til Tek.no at Telias kunder alltid skal være trygge på at de vil gi mest mulig verdi for pengene, også når det gjelder mobilbruk i utlandet.

– Vi lovte våre kunder mange gode nyheter da vi endret navn til Telia, og vi er relativt trygge på at kundene våre ikke blir skuffet når vi lanserer vår sommerkampanje innen veldig kort tid. Det er jo som regel slik at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves, sier Lunde.

Måtte komme

EU har i flere år jobbet for å få ned roamingkostnadene i Europa, og i fjor høst ble det vedtatt at dette skulle forsvinne helt for alle EU-borgere innen juni 2017. Dette gjelder også Norge, på grunn av EØS-avtalen.

Det at Telenor nå kutter roamingkostnadene er altså noe de ville bli tvunget til å gjøre uansett, men selskapet velger nå altså å gjøre det i overkant av ett år før det er nødvendig.

– Roamingkostnadene må ned, sier Moen.

Kunder i Telenors søsterselskaper, som Djuice og Talkmore, vil ikke få fri roaming i EU foreløpig.

De billigste abonnementene får mindre datapakker:
– Så mye mer må du betale for datapakken du hadde før hos Telenor »

Forskjellene i datapakke og priser i Norden er enorme:
Mindre datapakke, samme operatør, dobbel pris »

annonse