Til hovedinnhold

Vil ikke la fri roaming i Europa gå på bekostning av datapakke og pris

Telia og Telenors konkurrenter med klar tale.

Tirsdag annonserte Telenor at kundene deres kunne bruke datapakken sin også i EU- og EØS-området, og like etter fulgte konkurrenten Telia etter.

Telenor fikk imidlertid ganske raskt kritikk for at de kuttet i datapakkene på de minste abonnementene.

Det er kun hos Telia og Telenor du nå får fri roaming i EU. Kunder hos Telenors søsterselskaper Talkmore og Djuice, samt Telias søsterselskaper One Call og Chess, må som før betale ekstra når de bruker telefonen i utlandet.

Vi spurte noen av utfordrerselskapene om de også hadde planer om å tilby fri roaming i EU, og alle svarte at de heller ville prioritere lave priser og store datapakker enn fri roaming.

Ikke imponert

Øistein Eriksen i OneCall.
One Call

OneCall-sjef Øistein Eriksen er ikke imponert over Telia og Telenors nye abonnementer, og mener at det for de fleste kunder vil være bedre å betale for data i utlandet kun de gangene man trenger det.

– Vi mener at OneCall leverer EU-data på den mest kundevennlige måten. Du kjøper en EU-pakke de konkrete gangene du trenger den, og resten av året betaler du ikke noe ekstra, sier Eriksen til Tek.no.

Han viser til at selskapet i fjor lanserte det de kaller «EU-pakka» hvor du kunne kjøpe 100 MB for 59 kroner. Nå gjør selskapet dette enda billigere, slik at du nå betaler 99 kroner for 1 GB, forteller han. OneCall er eid av Telia Norge, som også eier Chess.

– Gratis roaming opptar folk

Leder for Talkmore i Norge, Camilla Amundsen, sier at heller ikke de har planer om å tilby fri roaming i Europa nå – men at de vurderer roamingprisene fortløpende.

Camilla Amundsen i Talkmore.

– Gratis roaming er absolutt noe som opptar folk, men vi ser at dersom dette går på bekostning av data er det ikke like relevant for våre kunder. For våre kunder opplever vi at det er ønskelig å beholde datamengden og ikke redusere denne for å få roaming inkludert som de kanskje ikke vil bruke. Tvert imot ønsker de å betale for det de faktisk bruker, sier Amundsen.

Amundsen forteller at de reduserte roamingprisene den 18. mars, rett før påske, og introduserte nye datapakker. Talkmore er eid av Telenor.

– Vil heller ha mer data i Norge

Operatøren Telipol sier at de reduserte prisene for databruk i EU med 75 prosent fra 30 april, og at de gir kundene en forutsigbar lav pris på roaming i EU. Samtidig har de datakontroll, slik at kundene skal bli varslet om forbruket.

– Tilbakemeldingene vi får fra våre kunder (og fra markedet) er at folk flest ønsker mer data i Norge fremfor i EU, sier driftsdirektør Thomas Daykin Johansen.

Selskapet lanserte nye abonnementer den 28. april, som ifølge Johansen inneholder mer data for pengene.

– Vi føler det blir feil overfor våre kunder å redusere datapakken i Norge mot å få inkludert data i EU. Hvorfor betale opptil 100-200 kr ekstra hver måned for å få «fri EU data» i abonnementet når de fleste ferierer kun 1 måned i året? sier Johansen.

Fra og med 15. juni 2017 vil imidlertid alle mobiloperatørene måtte tilby fri roaming og like priser i hele EU/EØS-området.

Hvis du lurer på hvilket abonnement som er billigst for deg, bør du prøve vår Mobilabonnement-kalkulator, som du finner her.

Så mye mer må Telenor-kundene betale for datapakkene »

annonse