Nyhet

Så sannsynlig er det at noen vil snoke på USB-pinnen din hvis du mister den

Amerikanske forskere utførte interessant eksperiment .

Av og til handler ikke teknologisk forskning bare om teknologi som sådan, men også om menneskelig adferd rundt bruken av den. Som nettstedet Gizmodo melder har det nå blitt utført et sosialt eksperiment som kan være av interesse for hyppige brukere av de utbredte USB-pinnene.

Forskere ved University of Illinois i USA fant nemlig ut at det er en svært høy sannsynlighet for at folk som måtte finne mistede USB-pinner vil plugge den inn i sin egen PC.

Spredte 297 pinner

I eksperimentet ble 297 USB-pinner spredt rundt omkring på universitetsområdet. Pinnene inneholdt programvare som varslet forskerne dersom de ble plugget inn i en Internett-tilkoblet datamaskin.

Resultatet ble at hele 45 prosent av de «mistede» pinnene faktisk ble benyttet på PC-en til de som fant dem. I tillegg til at dette medfører at andre enkelt kan «snoke» på eventuelt private filer, var forskernes fokus først og fremst på risikoen dette medfører for dem som bruker de ukjente USB-pinnene.

Flesteparten tok ikke forholdsregler

Forskerne pekte på at 68 prosent av dem som plukket opp pinnene og satte dem i PC-en lot ikke tok noen sikkerhetsmessige forholdsregler, som for eksempel virusskanning av pinnene.

USB-pinner kan blant annet brukes av folk med onde intensjoner til å infisere PC-er med ondsinnet programvare, noe som gjør funnene noe urovekkende, vel å merke i den grad de er representative. Tidligere har vi blant annet meldt om sikkerhetshull som gjør det mulig å angripe PC-er gjennom USB-porten, for ikke å snakke om muligheten for å «brenne» PC-en innvending.

For flere detaljer om forskernes funn kan du studere hele forskningsdokumentet.

Du skal visstnok også være på vakt for trådløse mus og tastatur: Disse kan også lett brukes til å ta over datamaskinen »

Les også
Her setter han inn USB-pinnen som «brenner» opp innsiden av PC-en
Les også
Snickerdoodle kan bli Raspberry Pis største konkurrent
annonse