Første år med MiniTV
TV på mobilen og mobil-TV kan være to helt forskjellige ting. Det oppdaget vi når de første ryktene om at NRK, TV2 og MTG – under navnet Norges Mobil-TV (NMTV) – ønsket å prøve ut en mobil-TV-løsning på det norske markedet. Det viste seg at ”mobil” bygget på ”mobilitet” – ikke ”mobiltelefon” –, når det tidlig ble klart at ingen mobiltelefoner på det norske markedet hatte den nødvendige DMB-støtten som trengtes for å ta inn signalene. Navnevalget falt deretter på MiniTV, delvis for å understreke at tjenesten ikke hovedsakelig var ment for mobiler, men snarere for små enheter av ulike slag. I første omgang har det primært vært snakk om håndholdte mediespillere med DMB-støtte.
MiniTV er et prøveprosjekt som vil gå fram til 2011 i Stor-Oslo-området. Før NMTV eventuelt lanserer tjenesten i hele landet, er de avhengig av å finne forretningsmodeller de kan tjene penger på. Vi har pratet med daglig leder Gunnar Garfors i NMTV om MiniTVs første år på markedet, og planer videre
Positive tilbakemeldinger
Når MiniTV ble lansert for drøye sju måneder siden, hadde Garfors både store forhåpninger og forventninger til den nye tjenesten. Samtidig understreket han at dette var et prøveprosjekt og at de ville utforske andre muligheter for å tilby mobil-TV dersom Digital Media Broadcast-teknologien (DMB) skulle vise seg å fungere dårligere enn først antatt. I løpet av månedene som fulgte fikk vi imidlertid inntrykk av at Garfors fikk mer og mer tro på at MiniTV ville lykkes.
- De første sju månedene med MiniTV har vært veldig bra. Alt det tekniske fungerer som det skal, dekningsgraden er enda bedre enn det vi hadde regnet med, vi har et konstruktivt og fremtidsrettet samarbeid med Network Norway og andre teleoperatører, forteller Garfors.
- Tilbakemeldingene fra brukerne våre er utrolig positive, og de klagene vi får inn er stort sett bare fra folk som bor utenfor dekningsområdet og som gjerne vil ha dekning. Spesielt kjekt å høre fra folk som stadig finner nye bruksområder til MiniTV; Plutselig har det blitt kult å gå på tur med hunden, ok å være i bryllup du egentlig ikke vil være i, eller underholdende å sitte på do, sier han videre.
(Artikkelen fortsettes.)
T-banedekning til neste år?
Men selv om de brukerne som har gitt tilbakemeldinger til Garfors er positive til tjenesten, er det likevel vanskelig å bedømme hvorvidt MiniTV har vært en ”suksess” allerede i år. Vi vet nemlig lite om antall brukere og hvor ofte de bruker tjenesten. I tillegg er det et vesentlig poeng at MiniTV ikke er tilgjengelig på noen mobiltelefoner, samt at dekningen er begrenset til Oslo-området.
Hvor mange MiniTV-brukere er det her til lands foreløpig?
- Jeg har ennå ikke fått oppdaterte salgstall, men det var solgt cirka 5 000 mottakere i slutten av november. Det var da vi begynte å markedsføre MiniTV, så vi har tru på at det har blitt solgt en del i forbindelse med jula, svarer Garfors.
Vi har påpekt ved flere anledninger at dekning i t-banetunnelene i Oslo ville gjort produktet langt mer attraktivt for de som reiser kollektivt, og spurte derfor Garfors om når dette eventuelt vil komme på plass – og om han kunne si noe om videre utbyggingsplaner ellers i landet.
- Når det gjelder t-banenettet så kommer vi til å teste det på nyåret. Videre utbyggingsplaner kommer an på evalueringen av tilbudet, så en storstilt utbygging kommer vi ikke til å ta stilling til før senere i 2010 når vi har mer erfaringsgrunnlag på plass, svarer Garfors.
(Artikkelen fortsettes.)
Prøver seg fram
Litt av greia med prøveprosjektet er at NMTV skal ha mulighet til å utforske ulike forretningsmodeller, tekniske løsninger, kanaltilbud og så videre, uten å ha for mye på spill. Garfors har hele tiden understreket viktigheten av å ha et gratistilbud på MiniTV. En mulig forretningsmodell kan imidlertid bli å ta betalt for noen kanaler.
- Når det gjelder forretningsmodellene så vurderer vi fremdeles en kombinasjon mellom betal-TV for enkelte kanaler og program i opptak, tradisjonell reklame og interaktiv reklame, samt interaktivitet og mer avanserte funksjoner, forklarer Garfors.
Politiet brukte MiniTV under Obama-besøk
Avslutningsvis trekker Garfors frem et par høydepunkter og utfordringer de har hatt i løpet av MiniTVs første måneder på markedet.
- Vi har gått over fra 4:3 til 16:9. Det var problematisk for noen av mottakerne der ute, men det har blitt løst med firmware-oppgraderinger fra produsent. Ellers var det spennende å se at politiet testet ut MiniTV i forbindelse med Obama-besøket for å på en fin måte kunne følge med på folkemengder og potensielt bråk på ulike steder i byen etter hvert som den amerikanske presidenten forflytta seg rundt omkring, sier han.
- NRK sine fotografer bruker også en rekke mottakere som en del av TV-produksjonen. Vi skulle gjerne sett mottakere med returkanal på markedet, men disse kommer til neste år. Bedre sent enn aldri. Nå fokuserer vi for fullt på utvidelse av tjenesten med tilleggstjenester, og å lande forretningsplanene, avslutter Garfors i Norges Mobil-TV.