Til hovedinnhold

Kjent motehus brukte blogg-bilder uten tilllatelse

Populær New York-fotograf fikk seg litt av en overraskelse.

Urettmessig bruk av bilder er et fenomen vi relativt ofte hører om i fotoverdenen, og er noe alt fra privatpersoner til store bildebyråer kan gjøre seg skyldig i.

Som nettstedet The Daily Beast meldte for en tid tilbake kan klesbransjen også føyes til listen over syndere, denne gangen med det kjente New York-baserte motehuset Donna Karan New York (DKNY).

Brukte bilder uten tillatelse

En gatefotograf ved navn Brandon Stanton, som står bak den populære fotobloggen Humans of New York, opplevde at motehuset tok seg den friheten å bruke en samling av bildene hans som bakgrunn i utstillingsvinduet til en av deres butikker i den thailandske storbyen Bangkok.

I utgangspunktet kunne dette ha vært en gjev affære for fotografen, hadde det bare ikke vært for at motehuset slettes ikke hadde innhentet tillatelse fra Stanton til å benytte bildene.

DKNY hadde tilbudt Stanton 15 000 dollar, cirka 90 000 kroner, for 300 av bildene hans noen måneder i forveien. 50 dollar per bilde syntes Stanton imidlertid var for lite med tanke på størrelsen på selskapet, så derfor takket han nei.

Beklager hendelsen

Avslaget ble tydeligvis ikke tatt til etterretning, for via en fan av fotografen som befant seg i Bangkok fikk han altså til sin store overraskelse nyss om at selskapet hadde brukt bildene likevel.

I et Facebook-innlegg som Stanton publiserte i forbindelse med saken gjorde han det klart at han ikke hadde økonomiske motiver bak å gjøre forholdet allmennt kjent. Derimot ba han DKNY om en donasjon på 100 000 dollar til en YMCA-avdeling i bydelen Brooklyn i New York som kompensasjon.

DKNY på sin side beklaget det inntrufne i et eget Facebook-innlegg, men ville ikke donere mer enn 25 000 dollar til YMCA. Motehuset kalte videre hendelsen en «feil» og forsikret at Stantons fotografier ikke lenger ville bli brukt.

Bildetyveri kan noen ganger ta en ufin vending: Denne fotografen ble kalt et rasshøl etter at et magasin brukte bildene hennes uten tillatelse »

Mer om
annonse