Tek.no

Nyhet

Trådløs video fra iPhone, iPod og iPad

Gisle Orlund
29 Nov 2010 14:45

Forrige uke slapp Apple sitt nye operativsystem for mobile enheter, iOS 4.2. En av de mest spenennende nyhetene her er en ny funksjon kalt AirPlay. Denne gjør det mulig å sende lyd og video over til stereoanlegget eller TV-en.

Se også: Slik oppgraderer du iPhone til versjon 4.2

AirPlay har sine røtter i en funksjon i iTunes kalt AirTunes, som lar deg sende lyd og video fra en Mac eller PC som kjører iTunes. Airplay utvider dette konseptet til å la deg gjøre det samme fra Apples mobiler, nettbrett og musikkspillere.

Dette trenger du

  • iPhone, iPad eller iPod touch som kjører iOS 4.2
  • Lydanlegg som er koblet til Apple TV 2 eller Airport Express, evt:
  • Lydanlegg som støtter Airplay

Det er en stor fordel å ha en Apple TV (versjon 2), da denne er lett å sette opp og kan plugges direkte til TVen din for å sende video. Er den koblet via HDMI mot forsterkeren i tillegg får du lyd rett ut på stereoanlegget. Det er ikke mer komplisert enn å aktivere AirPlay i iTunes og på Apple TV samt iOS enheten din. Dermed er jobben gjort.

Apple TV versjon 2 er ikke tilgjengelig i Norge ennå, men det kan neppe være lenge før den kommer også hit. Har du kontakter så er den ikke vanskelig å få tak i fra utlandet. Litt avhengig av hvor den kjøpes er prisen rundt en tusenlapp. Sammen med AirPlay er den ikke lenger bare en enhet som streamer video og lyd ned fra nettet, men en liten digital HUB som du også kan dytte innhold til. Husk imidlertid at AirPlay da bare støtter de formatene Apple TV støtter. Har du for eksempel en MKV-fil vil denne ikke fungere med dette systemet.

Alternativt kan du kjøpe tilbehør som har innebygd støtte for AirPlay. Det er allerede annonsert en rekke høyttalersett med teknologien, og disse er snart i butikkene. Da kan du sende musikken rett til høyttalerne, uten å måtte kjøpe en boks fra Apple i tillegg.

Slik fungerer det
Når du spiller musikk på iPhone eller iPod touch, vil du se en ny knapp for AirPlay som henter frem en liste over enheter som du kan sende til. Ett klikk senere dukker musikken opp på stereoanlegget. På samme måte kan du sende video rett til TV-en.

Husk at du kan elegant slutte å tenke på formater. Spiller det på iOS-enheten din så spiller det her også, nesten uten unntak.

En av de virkelig kule tingene med AirPlay er hvis du sender lyd eller video til en annen enhet så kan du fremdeles gjøre andre ting. Streamer du for eksempel en video fra din iPhone 4 til TVen er det ingenting som hindrer deg i å gjøre andre ting på telefonen samtidig. Det kan være surfing på nettet eller andre ting. Multitaskingen i telefonen eller en iPad håndterer dette uten problemer.

Dette fungerer ikke
Noen begrensninger har AirPlay. Du kan ikke sende informasjon fra en iPhone eller en iPad til en Mac eller streame fra en Mac til en iPhone eller iPad. Dette kan imidlertid gjøres via tredjepartsprogrammer. AirPlay er laget for å sende video og/eller lyd til Apple TV eller høyttalere som er kompatible. Det er det hele.

Du kan ikke streame video som du har tatt opp med iPhone og som ligger i kamerarullen på telefonen. Dette kan du regne med at blir oppdatert ganske fort.  Applikasjoner som ikke er oppgradert til iOS 4.2 vil heller ikke fungere. De vil også være enkelte applikasjoner som aldri vil komme til å fungere med dette systemet. Hvilke dette er og hvor mange det kommer til å gjelde vil bare tiden vise.

Muligheter
AirPlay er et lovende konsept, og vil by på mange spennende muligheter når applikasjonsutviklerne har fått tid til å se på systemet og utvikle med dette for øyet. Apps som VLC vil for eksempel kunne rette opp alle videoformatene som i dag ikke støttes. Med støtte for AirPlay i denne applikasjonen vil du kunne se nesten alle formater som finnes.

iPad lanseres i morgen
I morgen tidlig kommer Apple til å lansere nettbrettet iPad på det norske markedet. Det vil leveres med iOS 4.2 og AirPlay ferdig installert, og dermed kan du sitte i stua og bruke Det som fjernkontroll til TVen og anlegget.

Det er allerede på det rene at Telenor, Netcom og Network Norway vil selge iPad med abonnement, men det er ennå ikke klart hvor mye nettbrettet vil koste etter subsidier.

Følger prisene i Norge det samme mønsteret som i Sverige, ser det ut til at prisen for selve nettbrettet vil ligge mellom 3100 og 4400 kroner avhengig av modell. 

Les mer: Norsk iPad i morgen

Se AIrplay i aksjon
Vil du se hvordan Airplay fungerer? Her er en kort video som viser det meste.

Les også
Lekker iPhone-stasjon til bilen
Les også
– Solgte ulovlig tilgang til TV
Les også
Slik får du iPad billigst
Les også
Slik får du bedre iPhone
Les også
Slik blir iPad 2
Les også
Slik blir norske Apple iPad
annonse

Les også