Henrik Beckheim, dokumentarisk bryllupsfotograf
Henrik Beckheim deler sine hemmeligheter og gir oss et innblikk i hvordan han jobber i felten.
NB! På grunn av en feil hadde første del av denne artikkelen falt ut da den først ble publisert. Dette er nå rettet opp.
Det var i en bryllupsseremoni for fire år siden at ideen om å bli dokumentarisk bryllupsfotograf ble født. Den unge frilansfotografen fra Sande var på oppdrag om å lage en fotoreportasje om ulike religiøse seremonier, og tok bilder av brudeparet for anledningen. Henrik trivdes så godt i den situasjonen at han valgte å satse videre med å dokumentere bryllup som yrke. Nå, fire år senere, er han blant Norges mest ettertraktede bryllupsfotografer og reiser landet rundt på stadig nye og spennende oppdrag.
Hvorfor bestemte du deg for å bli bryllupsfotograf?
- Mye av grunnen til det er fordi jeg får jobbe innenfor sjangeren jeg elsker, nemlig reportasjesjangeren. Det gir meg kunstnerisk utfoldelse, nye utfordringer og masse variasjon. I tillegg føler jeg at det jeg gjør har stor betydning. Jeg gjør noe for dem som aldri kan gjøres igjen, og ansvaret hviler på meg.
Jeg foreviger noe for fremtiden, sier ham.
Hva er det beste med yrket ditt?
- Det er utrolig flott å møte mennesker rundt omkring i Norge og utlandet som jeg ellers antakelig aldri ville ha møtt. Jeg må jo også si at arbeidsmiljøet er meget godt. Jeg får ta del i en fantastisk dag hvor alle er glade, de går rundt og smiler og er meget fornøyde.
Også får jeg jo en liten kakebit på slutten av dagen også.
Hvilke utfordringer er knyttet til det å være bryllupsfotograf?
- Jeg må hele tiden være ett hundre prosent fokusert på alt som foregår rundt meg. Jeg forsøker til enhver tid å forutse hva som kommer til å skje, og samtidig være klar for det uventede. Jeg må bruke alle sansene, og det krever fokus, vilje, innsats, trening, erfaring, og ikke minst god kondisjon.
Når du er på jobb, hva er det viktigste for deg å tenke på, både rent teknisk og personlig?
- Tenkingen må jeg få gjort unna før jeg starter fotograferingen; det tekniske må sitte i fingrene, og det kunstneriske må sitte i hjertet. Jeg pleier ofte å si til folk som ønsker å fotografere bryllup, at det viktigste de kan gjøre er å ta bilder med hjertet, ikke med hodet. Det blir kanskje ikke teknisk perfekt, men det blir ektefølt og naturlig.
Hva skal til for å bli en god bryllupsfotograf?
- Som bryllupsfotograf må du være meget klar over ansvaret ditt. Du må holde det du lover, og du må være solid og pålitelig.
Dette er såklart noe man bør være i ethvert yrke, men et bryllup kan ikke gjøres om igjen.
- For å bli en god bryllupsfotograf vil jeg anbefale deg å bli med en fotograf som assistent i et bryllup. Se hvordan det foregår, og du kan prøve og feile uten å ha alt presset på dine egne skuldre. Om du ser at dette er det du virkelig vil drive med, og gladelig ville ha gjort det selv om du ikke hadde fått en krone for det, da er dette yrket for deg.
Hvordan er lønna som bryllupsfotograf?
- Lønna som dokumentarisk bryllupsfotograf, er akkurat som med alle andre selvstendige yrker – det er opp til deg selv. Når du driver en egen bedrift må du også være din egen direktør, din egen sjef og din egen markedsfører. Dersom du har disiplin, viljestyrke, innsats og sterk interesse burde det gå helt fint.
Sande-mannen trekker fram tre eksempler han er spesielt stolt av og forteller hvordan han gikk fram for å forevige disse situasjonene. Resultatet kan du se her:
Dette bildet liker jeg veldig godt, ettersom nærhet er det jeg ofte etterstreber å fange. Her står jeg ganske nære, men helt stille slik at jeg ikke forstyrrer situasjonen i kirken. Det er stor forskjell på lysmengden til venstre og til høyre. Men dette kan vi dra fordel av, ved å skape dramatiske forskjeller mellom forgrunn og bakgrunn. Datteren til Cathrine har løpt helt opp til henne med bamsen sin, og de to får mye mer lys på seg enn de to forloverne hennes i bakgrunnen. Ved hjelp av lyset og ved å være ute av fokus, blir forloverne også et klarere bakgrunnsmoment enn Cathrine og datteren. Bildet ble tatt med manuelle innstillinger på Canon 5D Mark II, med Canon EF 50mm 1.2L-objektiv på blender 1.2, lukkerhastighet 1/250, ISO 800.
Glede og følelser i slike raske små øyeblikk som dette elsker jeg å fotografere. Det går så fort, og det er en god følelse å vite at jeg rakk å fange det. Her har Linda og Morten akkurat kommet ut av kirken og satt seg i bilen. Jeg setter meg i forsetet og snur meg rundt, men uten å forstyrre dem.
I en kjørende bil blir det som regel veldig vekslende lysforhold, og man må stadig kompensere og justere på innstillingene for å få korrekt eksponering. Bildet ble tatt med manuelle innstillinger på Canon 5D mark II, med Canon EF 24mm 1.4L-objektiv på blender 1.4, lukkerhastighet 1/250, ISO 1000.
Brudevalsen er en veldig koselig begivenhet å fotografere. Det handler om brudeparet, og de er tydelig fokusert på hverandre. Her blir det gitt uttrykk for mange følelser, og det er utrolig gøy å fange dette. Men samtidig er det lite lys, kombinert med raske bevegelser. Iblant setter jeg opp en liten fjernstyrt Canon 580 EX II i den ene enden av rommet på lav styrke. Denne fyrer jeg av med et par Pocket Wizards.Da får man bittelitt ekstra indirekte lys, uten at det blir for prangende og hardt.
Bildet ble tatt med manuelle innstillinger på Canon 5D mark II, med Canon 50mm 1.2 L objektiv på blender 1.2, lukkerhastighet 1/160, ISO 3200.
Les også: Fotografiets fortid og fremtid for folk flest
Les også: Guide: Lær å ta gode konsertbilder
Les også: Den ukjente fotografen