Tek.no

Nyhet

Fremtiden til LCD-skjermene kan være i fare

Et av de viktigste materialene i LCD-teknologien kan snart gå tom.

dotshock/Shutterstock.com
7 Juni 2015 16:00

Skjermer basert på LCD-teknologien er nå blitt en så integrert og selvfølgelig del av hverdagen at de fleste antakelig ikke tenker over at skjermene delvis er laget av svært begrensede ressurser. Men dette er altså tilfelle, og som nettstedet Phys.Org nå melder kan vi stå i fare for å gå tom for et av LCD-skjermenes viktigste materialer.

Materialet det er snakk om er grunnstoffet indium, eller nærmere bestemt indium-tinnoksid. Dette stoffet brukes som gjennomsiktige, strømledende filmer i LCD-paneler, som nå er blitt det aller største bruksområdet til materialet.

Ikke nok gjenvinning

Problemet er at indium er et relativt sjeldent grunnstoff i utgangspunktet, og i tillegg øker etterspørselen etter stoffet kraftig som følge av den stadig økte produksjonen av LCD-paneler innen forbrukerelektronikk.

Indium er et av de sentrale byggematerialene i LCD-panelene. Foto: Nerdtalker/Wikipedia

Samtidig er resirkuleringsraten til stoffet veldig lav. Ifølge Phys.Org har eksperter anslått at bare i Kina, et av de største markedene for forbrukerelektronikk, vil rundt 100 millioner TV-er og datamaskiner bli kastet av forbrukere i perioden fra 2014 til 2020 .

I sum er alt dette en såpass stor belastning på de tilgjengelige indium-ressursene at verden altså kan gå tom for det viktige stoffet, noe som igjen kan bli en stor fare for produksjonen av de uunnværlige LCD-panelene. Det er imidlertid knyttet stor usikkerhet til akkurat når en alvorlig mangel eventuelt vil kunne inntreffe.

Jobber med nye resirkuleringsteknikker

Det har blitt meldt om et potensielt indium-underskudd i flere år, og tilbake i 2012 rapporterte for eksempel BBC om analytikere som har anslått at indium-ressursene kan gå tomme så tidlig som i 2017.

Som Phys.Org skriver har forskere begynt å jobbe med metoder for å enklere kunne resirkulere indium fra LCD-produkter, for å redusere belastningen på ressursene. Den mest effektive metoden man har kommet opp med hittil innebærer å resirkulere stoffet ved å knuse og finmale LCD-glass til ørsmå partikler, for deretter å syrebehandle partiklene.

Denne, og eventuelt andre metoder, skal ifølge forskere kunne bidra til å gjøre det lettere å gjenvinne det dyrebare stoffet fra elektroniske produkter som folk har kastet. I hvilken grad dette vil hjelpe gjenstår jo å se.

I mellomtiden blir LCD-TV-ene stadig bedre: Dette skal være verdens tynneste »

Les også
Forskere laget databrikke av tre
Les også
Vindunderstoffet grafén kan gi superealistiske hologram-skjermer
Les også
Dette er kvanteprikkene som skal gi LCD-teknologien nytt liv
Les også
Søppel blir til sentral batteridel
annonse

Les også