Tek.no

Nyhet

Snart lades bilfergene trådløst

Den første batteridrevne bilfergen i Norge blir oppgradert.

Norled
22 Apr 2015 13:37

I vinter ble verdens første batteridrevne bilferge satt i rute over Sognefjorden. Den heter passende nok MF Ampère, og går sammen med to «gammeldagse» ferger i skytteltrafikk mellom Lavik og Oppedal.

Nå testes et nytt system for lading av bilferger i Stord. Ved hjelp av trådløse ladeplater skal fergene automatisk lades opp med en gang de legger til kai. Dermed kan selv de største ladekablenes tid være forbi.

Akkurat som en stor mobillader

Teknologien som er brukt er akkurat den samme som vi ser i normale trådløse ladere, samt de stadig mer populære induksjonskomfyrene. Nettstedet Gemini forklarer:

– Strøm i en spole setter opp et varierende magnetfelt som kan utnyttes til å overføre elektrisk effekt. [...] I et trådløst ladesystem utnytter en mottakerspole effekten slik at denne kan overføres til et batteri.

Det er imidlertid litt vanskeligere å lade et skip som ligger ved kai enn for eksempel en mobiltelefon, fordi skipet har en tendens til å bevege på seg. I tillegg trenger de naturlig nok litt mer strøm.

Systemet som nå testes kan overføre opptil 1 megawatt over avstander på opp til 50 centimeter. Det er fem ganger kraftigere enn de største systemene for lading av elbusser.

Prosjektet er et samarbeid mellom SINTEF, det finske selskapet Wärtsilä, skipsverftet Fjellstrand, ferjeselskapet Nordled og kraftselskapet SKL.

For øyeblikket gjennomføres testingen kun i laboratorium, men før sommeren skal systemet testes i full skala.

I Sør-Korea bruker man et lignende system for busser
Denne bussen lades via veien

(Kilde: Gemini)

annonse