Til hovedinnhold

– Ny iPhone vil også bli hatet

Det er alltid noen som vil ripe opp naboens Mercedes, skriver Espen Swang.

Apple

Apples iPhone har vært en suksess fra dag én. Et helt nytt brukergrensesnitt revolusjonerte måten vi bruker mobilen på. Vi ringer ikke lenger til hverandre. Likevel deler vi flere opplevelser og har mer kontakt med vennene våre enn noen gang. Men hvor nytt var det egentlig? Hvor genialt var grensesnittet på den første mobiltelefonen fra Apple?

PDA-ene du kunne ringe med

Alcatel One Touch Com.

Min første smartmobil med touch-skjerm var en Alcatel One Touch Com, som kom på markedet i 1998, nesten 10 år før iPhone. I 2001 ble det mulig å ringe med PDA-en Siemens SX45, som hadde Windows CE og trykkfølsom fargeskjerm.

SX45, Qtek 1010 og Handspring Treo 180 (Palm-avlegger) kjørte alle apper, fem år før iPhone så dagens lys. En forløper til dagens Appstore fantes på den norske smartmobilen Magcom allerede i 2001. Men skjermen manglet både trykkfølsomhet og farger, og uten GPRS eller 3G gikk dataoverføring i sneglefart.

Møtte veggen under dotcom-krisen

Siemens sx45, en PDA med Windows og trykkfølsom skjerm. Men prosessoren var svak, og grensesnittet lite fingervennlig.

Det var Ericsson og Nokia som fikk fart på smartmobilsalget i Norge. Da hadde Psion siden 1993 laget smarte PDA-er med tastatur, og operativsystemet Epoc. Sammen med Motorola skulle Psion bygge smartmobilen Viking, men prosjektet strandet. Da den såkalte dotcom-boblen sprakk, raknet det for Psion, så vel som for Palm. Psion la ut sitt operativsystem for lisensiering, og senere for salg. Epoc ble til Symbian, som gjorde enorm suksess på telefoner fra Nokia og Ericsson.

Palm ble splittet i to. PalmOne fortsatte med maskinvare, og lisensierte Palm OS fra søsterselskapet Palm Source. Palm Source ble kjøpt av Access, som solgte rettigheter og navn tilbake til PalmOne, mens den tidligere versjonen av Palm OS byttet navn til Garnet OS.

Ericsson r380 kjørte Epoc, men var ikke klar for apper.

I 2008 fantes 50 000 apper til Garnet OS. Men i 2007 ble iPhone lansert, og i dag er det knapt noen som vet hva Garnet OS er.

Nokia sov i timen

Nokia, som klamret seg til Symbian, fikk også merke markedskreftene. Fra å være totalt dominerende i et tiår, gikk Nokia på en smell som mangler sidestykke i mobilhistorien. Symbian havnet på historiens skraphaug, mens Nokia-aksjonærenes enorme verdier forsvant som dugg for solen. I dag klamrer Nokia seg til livet, mye takket være kunstig åndedrett fra Microsoft.

Det har ikke manglet på forsøk fra andre aktører heller. LG var først med en mobiltelefon som hadde kapasitiv berøringsskjerm. Den kjørte et Flash-OS som kom og forsvant. Kom og forsvant gjorde også Samsungs Bada, så vel som Nokia og Intels satsing på MeeGo – senere Maemo. OS-et Maemo lever videre som Sailfish, men finnes foreløpig bare på telefoner som ennå ikke har nådd markedet.

Organisk opplevelse

iPhone - The game changer.

I 2007 slipper Apple sin aller første iPhone. Den har en design ingen har sett maken til, med glass i hele fronten, en navigasjonsknapp og kropp i ett stykke aluminium. Men best av alt er grensesnittet. iPhone var den første mobiltelefonen du virkelig kunne betjene med lette berøringer på skjermen. Skjermen kunne følge fingerens bevegelser på en myk, nesten organisk måte. iPhone revolusjonerte måten vi bruker mobiltelefonen på.

Men det manglet ikke på skeptikere. Teleanalytiker John Strand gikk kraftig ut mot iPhone, som han kalte mobiltelefonenes Barbie – pen, men nokså tom innvendig. Samme mann spådde for øvrig i 2007 at Google ikke ville ha suksess i mobilmarkedet, og at det var på tide å begrave 3G-retorikken en gang for alle, ettersom det likevel var tale som stod for 90 til 95 prosent av folks mobilregning.

Men iPhone endret måten vi bruker mobiltelefonen på. I år kom abonnementene der du bare betaler for data, og får tale og meldinger med på kjøpet.

Vi ville antakelig fått en tilsvarende utvikling uten Apple og iPhone. Apple satte fart på en utvikling som nok ville kommet uansett, men selskapet skal ha det meste av æren for at mobiltelefonen i dag er blitt hverdagens universalverktøy.

Det er lov å tjene penger

iPhone 4S 16GB.

Men Apple har også en annen side. Apple driver business, og gir ikke ved dørene. Det dukket raskt opp historier om hvordan selskapet presset operatører og distributører med kontraktsvilkår som ingen før hadde sett maken til.

Apple har fått et stempel som en kynisk og grisk organisasjon, som ikke skyr noe middel i jaget etter profitt. Selskapet opptrer arrogant, og svarer ikke på kritiske spørsmål fra pressen. De svarer knapt nok, Apple bestemmer hvilke apper som skal få plass i Appstore, og krever 30 prosent av inntektene appene genererer.

Ja vel.

Men Apple gjør bare det en hvilken som helst klok forretningsmann ville gjort. Apple kutter kostnader og optimaliserer inntektspotensialet.

Ingen er perfekte

Apple iPhone 5 16GB.

Apples produkter er geniale. For den som føler seg komfortabel i Apples univers, glir Mac, iPad, iPhone og Apple TV inn i et felles økosystem som ingen i dag kan matche. Det er ikke perfekt, men det er utvilsomt det mest gjennomførte og strømlinjeformede økosystemet som finnes.

Men det er alltid noen som gjerne vil ripe opp lakken på naboens Mercedes.

Det er lov å være kritisk til Apple, og selvsagt er det tenkelig at noen faktisk synes de lager stygge og mangelfulle produkter. Jeg frykter bare at det er mer vanlig å mislike Apple og i-produktene av helt andre grunner. Det virker i alle fall slik når jeg leser forumtrådene som dukker opp under enhver artikkel der et iOS-produkt er omtalt.

Ikke det eneste saliggjørende

Personlig bruker jeg iOS og Android-produkter om hverandre. I tillegg bruker jeg produkter fra Microsoft. Det følger med jobben min.

Jeg skal medgi at jeg i enkelte situasjoner har savnet NFC, minnekort og enklere fildeling på iOS. Men kritisk har det aldri vært.

Men jeg har ergret meg over synkroniseringsfeil, bugs og andre småtterier på Android-mobiler også.

Vi har mange ganger opp gjennom årene proklamert at telefonen vi har hatt til test har vært nesten perfekte, mens sannheten er at den perfekte mobil eller nettbrett aldri vil bli produsert.

Eller hva mener du?

Ser du frem til at Apple skal lansere neste versjon av iPhone?
Her finner du de siste ryktene om iPhone 5S og iPhone 6

Mer om
annonse