Nyhet

Nettbrett-salget skrumper inn – PC-er gjør det bedre enn ventet

Særlig iPad-salget har hatt et kraftig fall, ifølge analyseselskap.

Det er en kjensgjerning at PC-salget har slitt i lang tid, mye på grunn av den kraftige økningen i populariteten til nettbrettene. Den siste tiden har situasjonen imidlertid begynt å endre seg en smule, med en stagnering i nettbrett-salget og et utflating av nedgangen i PC-salg.

Nå har markedsforskerne i selskapet IDC lagt frem nye tall som indikerer at denne trenden ikke bare fortsetter, men også ser ut til å styrke seg.

iPad-salget vil ifølge IDC gå ned med 12,7 prosent sammenlignet med fjoråret.Foto: Apple

Mye lavere økning i nettbrett-salg

Ifølge IDCs beregninger vil nettbrett-salget ha økt med 7,2 prosent innen utgangen av inneværende år i forhold til i fjor. Selv om salget altså fortsatt går opp er dette likevel en svært kraftig nedgang fra fjorårets økning, som lå på hele 52,5 prosent.

Dermed kan det med andre ord se ut til at nettbrettenes epoke med eksplosiv salgsøkning er over. Det er spesielt iPad-salget som har dratt totalen nedover. I 2014 vil salget av Apples nettbrett ifølge IDC gå ned med hele 12,7 prosent i forhold til i fjor.

Det tilsvarer et antall iPad-enheter på til sammen 64,9 millioner, som gir en markedsandel på 27,5 prosent. Til sammenligning vil 159,5 millioner Android-baserte nettbrett sendes ut til forhandlere i 2014, som i så fall betyr en markedsandel på 67,7 prosent for Android-nettbrett.

PC-salget bedre enn prognosen

Som en viktig årsak til den lave økningen i nettbrett-salg peker IDC på at det nå går relativt lang tid mellom hver gang forbrukere bytter ut nettbrettene sine. Ofte beholder folk nettbrettene sine i så mye som fire år, og velger som regel heller å bytte ut smarttelefonene sine oftere.

Når det gjelder PC-salg fortsetter som ventet nedgangen, men på denne fronten begynner det å se litt lysere ut. IDC regner med at antallet PC-er som sendes ut til forhandlere vil ha sunket med 2,7 prosent før året er omme. Dette er bedre enn selskapets opprinnelige prognose, som lå på en nedgang på 3,7 prosent.

Som tidligere er noe av årsaken til den lavere nedgangen utskiftningen av PC-er i forbindelse med avslutningen av Windows XP-støtten, og en annen stor faktor er inntoget til PC-er i lave prissegmenter, deriblant Chromebook.

Samsungs nye nettbrett skal tåle det meste: Vann, støv og tøffe temperaturer er ingen sak for Galaxy Tab Active »

(Via Cnet)

Les også
Apple opplever kraftig nedgang i iPad-salget
Les også
Fortsatt kraftig økning i Chromebook-salget
Les også
PC-en gjør comeback
Les også
Nettbrettmarkedet dabber av
annonse