Til hovedinnhold

Dette kameraet lager sin egen strøm

Spennende nyvinning i kampen for bedre batteritid.

Columbia Engineering

Gjennom årenes løp har vi sett haugevis av batteriteknologier komme og gå. Få av dem har festet seg. Dagens litiumbaserte batterier dukket opp rundt årtusenskiftet, og har fått gradvis høyere kapasitet med tiden. Hadde enda økningen i strømforbruk fra de mange nye mobilfunksjonene våre gått like sakte.

I mangel av skikkelige batterirevolusjoner har stadig flere elektronikkprodusenter valgt å putte digre batterier inn i dingsene sine. På forskningslaboratorier rundtomkring kan det se ut som om strategien nå heller er å få teknikken til å drive seg selv. Vi har alt sett «strømløs» sending av meldinger, og senere også mer ordinær nettverkskommunikasjon med bedre rekkevidde. Nå har forskere ved Columbia University i New York laget et kamera som kan drive seg selv.

Pikslene gjør dobbel tjeneste

Bildepunktene i kamerabrikker har i utgangspunktet én jobb. De skal måle og oppgi lysmengde. Forskerne i New York har imidlertid gitt pikslene enda en jobb. Den spesielle kamerabrikken som er utviklet kan nemlig veksle mellom å måle lys, og å fungere som solceller. Prototypen skal kunne knipse ett bilde i sekundet på ubestemt tid, helt uten tilførsel av strøm utenfra. Det eneste den krever er et godt opplyst rom.

Foreløpig er kvaliteten kameraet leverer ganske dårlig. Forskerne har lagt ut en demonstrasjonsvideo som neppe vinner noen Oscar for ... noe som helst egentlig. Men som konseptbevis for hva de har fått til er den svært interessant. Dersom det viser seg at teknologien raskt kan forbedres, kan disse kamerabrikkene med tiden sørge for at du slipper å lade mobiltelefonen så ofte, eller kombineres med andre strømsnille enheter til en dingsboms du i praksis aldri må lade.

Bygget med hyllevare

Prototypen er laget av eksisterende komponenter som er på markedet i dag, og bygget inn i et 3D-printet hus. Bildene den knipser er 30 x 40 piksler store.

I normal bruk veksler altså kameraet mellom lysmålinger og energisanking. Så fort kameraet er inaktivt kan det i teorien brukes til å drive andre komponenter bygget inn i samme enhet.

Professor Shree K. Nayar og hjelperne hans, Daniel Sims og Mikhail Fridberg, kunne bygget inn et batteri sammen med bildebrikken, men forklarer i meldingen at de ønsket den best mulig demonstrasjon av kamerabrikken som selvstendig løsning. Den lille strømmen de behøver å lagre samles i stedet i en kondensator.

Nayar nevner at det tidligere har blitt foreslått løsninger for kamerabrikker som kan samle energi, men sier at deres brikke er den første demonstrasjonen av en løsning som ikke behøver ekstern strøm for bildefangsten.

Her kan du lese mer om løsningen WiFi Backscatter som sørger for trådløs og strømløs kommunikasjon.

(Kilde: eurekaalert.org)

annonse