Til hovedinnhold

Ny 3D-skriver kan lage levende menneskevev

Snart kan «bio-skriverne» kanskje skrive ut hele organer.

YouTube/Organovo

3D-skriverteknologien er stadig på fremmarsj og har hittil funnet en lang rekke bruksområder, hvor det hovedsakelig er ulike plaststoffer som er hovedmaterialet, selv om metall og til og med karbonfiber også har begynt å gjøre seg gjeldene.

På den biologiske arenaen er teknologien ennå svært eksperimentell, men som vårt søsternettsted Teknofil rapporterte i fjor har man begynt å finne anvendelser for teknologien også på dette området ved å skrive ut menneskevev som kan erstatte testdyr i laboratorier.

Nå melder nettstedet The Economist at biologisk 3D-skriving raskt er i ferd med å bli en realitet. Et selskap som heter Organovo planlegger nemlig å kommersialisere såkalte «bioskrivere», som på sikt kan gjøre det mulig å skrive ut levende, menneskelige organer.

Bruker biologisk «blekk»

Organovo er verdens første børsnoterte bioskriverselskap og har de siste syv årene jobbet med å utvikle en spesiell type skrivere som kan konstruere tredimensjonale, biologiske strukturer ved hjelp av noe selskapet kaller «bioblekk».

Dette bioblekket fremstilles ved å formere celler fra celleprøver tatt fra et menneske. Deretter fylles disse cellene på sprøytelignende dyser som presist legger cellene lag på lag. Ved hjelp av en separat sprøyte iblandes cellene den vannbaserte substansen hydrogel, som fungerer som en midlertidig hinne rundt cellene.

Det 3D-skrevne, biologiske materialet blir så stående en stund for å modne og vokse til ekte vev. Foreløpig har Organovo blant annet skrevet ut deler av menneskelig lever-vev som er blitt sendt til laboratorier for testing.

Kan trolig skrive organer i fremtiden

I første omgang er meningen å tilby skriverne til blant annet legemiddelindustrien, som kan bruke teknologien til å teste ut effekten av nye legemidler på ulike typer vev. I teorien kan det også bli mulig å skrive ut hele, menneskelige organer i fremtiden.

Fordelen med teknologien er at man da kan bruke celler fra pasienten selv til å lage organene, slik at man unngår at immunsystemet ikke tar imot det nye organet, en komplikasjon som ofte oppstår i forbindelse med organdonasjoner.

Ifølge Organovo ligger produksjon av organer likevel et godt stykke inn i fremtiden, da dette er en meget komplisert oppgave. Selskapet satser imidlertid på at det en dag vil bli en realitet. For mer informasjon kan du gå til Organovos hjemmeside, og sjekk også ut video under.

I mellomtiden kommer det stadig flere vanlige skrivere: Replicator Mini er en lekker skrivebordmodell for forbrukere »

)

(Kilde: The Economist)

annonse