Til hovedinnhold

Nye Tesla har dobbel motor og «autopilot»

– Det er som å ta av fra et hangarskip og som å ha sin egen private berg- og dalbane, sier Tesla-gründer Elon Musk.

Tesla Motors

Etter at den amerikanske elbilprodusenten Tesla Motors forrige uke annonserte at de snart ville lansere noe de rett og slett bare kalte «The D», har mange spekulert i hva som skjuler seg bak denne bokstaven. Nå er hemmeligheten avslørt.

D-en står for «Dual Motor», og Tesla har nå annonsert at Model S vil komme i både en vanlig modell og en modell med to motorer og firehjulstrekk.

Den råeste modellen blir Tesla Model S P85D. De to motorene i bilen er plassert i hver sin ende av understellet og har en samlet effekt på 691 hestekrefter, fordelt på 470 hestekrefter bak og 221 foran. Det skal gi en aksellerasjon på 0-97 km/t på utrolige 3,2 sekunder. Ifølge DN.no er dette bare ett tiendedels sekund tregere enn den raskeste Porsche 911 Turbo S, som koster mer enn 2,5 millioner kroner i Norge. Tesla Model S P85D vil koste «bare» rundt 670 000 kroner, i hvert fall så lenge det fortsatt er avgifts- og merverdiavgiftsfritak på elbiler i Norge.

Fra Elon Musks presentasjon av det nye tomotors-systemet.Foto: Tesla Motors

Under sin presentasjon sammenlignet Tesla-gründer Elon Musk kjøreopplevelsen med det å ta av med et jagerfly fra et hangarskip.

– Det er som å ha sin egen private berg- og dalbane, sa Musk.

«Autopilot»

En annen nyhet er at Model S-bilene som nå produseres er forberedt for det Musk kaller «autopilot», skriver The Verge. Funksjonen bruker en kombinasjon av en radar og en 360-graders sonar som bruker ultralyd for å «se» omgivelsene, samt et kamera og bildegjenkjenning. Systemet skal blant annet kunne se fotgjengere og andre biler, og skal også kunne kjenne igjen for eksempel et stopp-skilt. Autopiloten lar deg også automatisk skifte fil på motorveien ved å vippe blinklysbryteren i ønsket retning, så passer bilen selv på å sjekke at alt er klart.

Bilene er forberedt for det Tesla kaller «autopilot».Foto: Tesla Motors

Det er imidlertid ikke snakk om en selvkjørende bil, slik Google jobber med, men et system som skal redusere risikoen for ulykker ved at bilen kan oppdage hindringer i veien.

Bilen skal for øvrig også kunne parkere seg selv, og den har en funksjon som lar deg «kalle opp» bilen fra telefonappen, slik at bilen kjører fra plassen sin og frem til for eksempel døra di.

I tillegg til den nevnte toppmodellen Model S P85D, vil også det også være to andre modeller med doble motorer og firehjulstrekk: Model S 60D og 85D.

Vi har prøvekjørt den forrige Tesla Model S-modellen:
Slik er teknologien i elbilenes konge »

(Kilder: The Verge, Reuters, DN.no)

annonse