Netflix kommer trolig til deg i morgen
Dette er hva du kan vente deg.
I august ble det endelig bekreftet at Netflix kommer til Norge, og i forrige uke ble prislappen på 79 kroner i måneden også avslørt.
Denne uken ser det imidlertid ut til å balle skikkelig på seg med Netflix-nyheter, ettersom den Internett-baserte videotjenesten ble lansert i Sverige i går og i Danmark i dag. Sverige på mandag, Danmark på tirsdag. Blir det Norge på onsdag, altså i morgen?
Hva kan vi i så fall vente oss? Vi tar en nærmere titt på hva svenskene og danskene allerede kan dra nytte av.
– Største katalogen noensinne
I Sverige og Danmark koster tjenesten også 79 kroner per måned, og de første 30 dagene er gratis for nye brukere. Med Netflix kan du se filmer og TV-serier uten reklameavbrudd når du vil og hvor du vil, så lenge du er knyttet til Internett.
Rettigheter til innhold er en av de store utfordringene for en tjeneste som Netflix, men Netflix-sjef Reed Hastings forteller i et intervju med Bloomberg at de aldri har hatt en så stor katalog som ved lanseringen i Norden.
Reed Hastings anslår videre at Netflix ikke begynner å tjene penger i Norden før om minst et par år, på grunn av alle omkostningene rundt rettigheter og lignende.
Internasjonalt og lokalt innhold
Den danske nettsiden ComON har tatt en nærmere titt på tilbudet ved lanseringen, og beskriver det som «hullete».
De skriver også mer utfyllende om brukeropplevelsen. Kvaliteten og stabiliteten virker bra, og mulighet for undertekster på de nordiske språkene, inkludert norsk, er på plass. Mange filmer tilbys i HD-kvalitet og med 5.1-surroundlyd.
Våre naboer får blant annet full tilgang til komplette sesonger av TV-serier som 24, Sherlock, The Walking Dead, House of Cards, Arrested Development og mange flere. Blant filmene i arkivet finner vi The Expendables, The Matrix, Happy Feet 2 med mer.
Ellers noterer ComON seg at Netflix har satset på lokalt innhold, i tillegg til internasjonalt materiale. I Danmark får de for eksempel tilgang til danske filmer, dokumentarer, TV-serier og standupshow.
Netflix har sikret seg avtaler med selskaper som Warner Bros., Twentieth Century Fox, Disney, Sony Pictures Entertainment, BBC Worldwide, CBS Corporation, ITV Studios Global Entertainment, Shine International, Nordisk Film Distribution, AB Svensk Filmindustri, Scanbox Entertainment og Norsk Filmdistribusjon.
Støtter et hav av enheter
Får å bruke Netflix må du altså tegne et abonnement på 79 kroner i måneden, og tjenesten blir vanligvis brukt på TV-en eller PC-en. Netflix forteller at videoene også kan strømmes til rundt tusen andre forskjellige duppedingser, som for eksempel PlayStation 3, Xbox 360, nettbrett og smarttelefoner med operativsystemene iOS, Android og Windows Phone.
Mediebokser som tar Netflix er Apple TV, Philips HD Media Player og Western Digital TV Live, mens smart-TV-er inkluderer 2012-modeller fra LG, Panasonic, Samsung og Sony. Det samme gjelder for Blu-ray-spillere, med Yamaha i tillegg.
Den første måneden er som nevnt gratis for vanlige brukere, men Spotify-kunder i Sverige og Danmark skal imidlertid få gratis tilgang til tjenesten ut året. Det er fremdeles ikke bekreftet om dette gjelder Norge.
Tilgjengelig hele tiden
Netflix er en video on-demand-tjeneste, eller VOD. Det vil si at du bestemmer når du vil se en film eller et TV-program, i motsetning til tradisjonelt fjernsyn med et fast sendeskjema.
Tjenesten er ikke bygget opp rundt TV-kanaler, men består heller av en mengde kategorier, som for eksempel «Dokumentar», «For barn» og andre sjangere. Alt innhold skal være tilgjengelig hele tiden, og det skal bare være å finne det du vil se og deretter trykke «Play» for å se videoen over nett.
Som nevnt ovenfor kan du også se Netflix hvor du vil, på hva du vil. Hvis du vil se en TV-serie på smarttelefonen, kan du installere en Netflix-app og kjøre på. Tjenesten krever Internett-tilgang, og et WiFi-nettverk er derfor anbefalt. Det går også an å strømme over 3G, men dette er både tregere og dyrere.
Netflix kan brukes i alle rom, selv uten kabler. Har du et trådløst nettverk i hjemmet og for eksempel en smart-TV i ett rom og en TV med en medieboks med innebygd trådløst nett i et annet, kan du se Netflix-innhold på begge steder.
Din egen TV-sjef
Du må altså aktivt velge alt innhold selv, men Netflix analyserer det du ser og kommer deretter med forslag basert på ditt seermønster. Du kan videre bla deg rundt og legge til filmer eller TV-program i et køsystem, som blir spilt av automatisk senere. Tjenesten husker også om du har satt et program på pause mellom øktene.
Netflix har imidlertid ikke sport, nyheter eller direktesendt TV blant sitt sortiment. Foreløpig fungerer tjenesten som et supplement til ordinært fjernsyn, og hvis du setter pris på disse tradisjonelle TV-elementene, burde du altså ikke kaste ut TV-dekoderen riktig ennå.
Regulerer bildekvaliten selv
Netflix bruker det som kalles «adaptiv strømming». Når du starter en video, begynner den med relativt dårlig kvalitet. Deretter vurderer tjenesten Internett-forbindelsen din, og justerer bildekvaliteten automatisk opp.
Tjenesten støtter en oppløsning helt opp til Full HD 1080p, men ikke alt innhold er i HD. Har du en Internett-hastighet på 10 Mbit/s, skal du få Netflix i veldig god bildekvalitet.
Ved hjelp av tjenestens tilpasningsdyktige egenskaper, skaleres kvaliteten etter hvor mye nettforbindelsen blir brukt mens du ser på innhold. Er det andre i huset som begynner å laste ned eller spille spill over nett, justerer Netflix ned bildekvaliteten automatisk. TV-programmet stanser altså ikke, men kvaliteten blir litt dårligere hvis presset på hjemmenettverket blir for stort.
På lydsiden støtter Netflix 5.1-surround, men det krever selvsagt at du har et surroundssytem.
Lansering får konsekvenser
Den nordiske lanseringen av Netflix har også fått ringvirkninger andre steder. I går kunne vi melde at Viaplay kommer på PS3, og nå skriver FlatpanelsDK at tjenesten senker prisen på sitt film- og TV-tilbud fra 99 kroner i måneden til 79 kroner.
79 kroner per måned ser med andre ord ut til å bli «standardprisen» på videotjeneser, ettersom både Netflix, HBO og nå også Viaplay kommer til å koste dette.
Begynte som DVD-utleie
Netflix startet i 1997, og den gangen drev selskapet med DVD-utleie over post. Nå er selskapet en av verdens største abonnementstjenester for strømming av filmer og TV-serier over nettet, med over 27 millioner brukere i Nord- og Sør-Amerika, Storbritannia og Irland.
Netflix-sjef Reed Hastings hevder at navnet ikke var en tilfeldighet for 15 år siden. Selv om de fleste koblet seg til Internett via trege modemer på den tiden, påstår han at han visste at strømming var framtiden.
I morgen skal vi snakke med Netflix-sjefen selv, samt innkjøp- og innholdsansvarlig Ted Sarandos og Chief Product Officer Neil Hunt, i forbindelse med norgeslanseringen. Hvilke spørsmål ønsker du svar på? Kommenter gjerne i forumtråden under.
Til slutt tar vi med denne rykende ferske meldingen fra Netflix Norge på Facebook. Noe er vitterlig i gjære:
(Kilder: Netflix (1), Netflix (2))