Til hovedinnhold

Slik gjør du det beste mobilkjøpet

Noen steder sparer du stort på å kjøpe abonnement sammen med telefonen – andre steder blir du flådd.

Mobilen.no har undersøkt hva de mest populære mobiltelefonene med iOS, Android og Windows Phone selges for hos mobiloperatørene. Vår konklusjon er at du kan spare betydelige beløp på å velge abonnement med bindingstid sammen med telefonen – hvis du velger riktig.

Velger du galt, kan det koste deg store beløp. Hos noen av aktørene koster det mer å kjøpe telefonen sammen med abonnementet enn å kjøpe begge deler hver for seg.

Det du først bør gjøre, er å avgjøre hvilket abonnement som er gunstigst for deg, beregnet etter ditt faktiske forbruk. Dette kan du gjøre på vår tjeneste Ringepriser. Der legger du inn hvor mye du bruker av data, SMS og ringetid i måneden. Tjenesten vil regne ut hva som lønner seg for deg.

Pass på datakvotene!

Med datapakkene som nå følger med de fleste mobilabonnement, ser vi at det er mobildata som skiller abonnementene fra hverandre. Nesten alle abonnement har nå ubegrenset SMS og ringetid, så det som vil avgjøre prisen på ditt abonnement, er hvor mye mobildata du bruker.

Datapakke-abonnementene begynner på 149 kroner. I de rimeligste abonnementene er alt fra 200 MB til 1 GB inkludert i prisen. Trenger du mer data, blir prisen høyere. Pass på å velge riktig abonnement. Hvis ikke, kan det fort bli dyrt.

Vi har valgt å undersøke prisene på topptelefonene solgt sammen med abonnement med små og middels store datapakker. Til å sammenligne har vi søkt etter rimeligste utsalgspris for mobiltelefonene på Prisguide.no.

Skal du ha et abonnement med en datapakke på 3-6 GB, er det mye å spare på å kjøpe telefonen sammen med abonnementet. Særlig hvis du skal ha en iPhone 5S. Hos Netcom sparer du over 1500 kroner i forhold til hva det ville kostet å kjøpe telefon og abonnement separat. Det samme sparer du hvis du kjøper en Samsung Galaxy S4 med abonnementet Komplett M+ fra Telenor.

iPhone billigst hos NetCom

NetCom ser ut til å subsidiere iPhone-telefoner mer enn konkurrentene, mens Telenor gir størst rabatt hvis du skal ha en Nokia Lumia 1020 eller en Samsung Galaxy S4.

Også Tele2 subsidierer iPhone. 1300 kroner sparer du på å kjøpe telefonen gjennom deres nettsider i forhold til å kjøpe telefon og abonnement hver for seg. Samsung-telefonen er 120 kroner billigere, mens du taper 310 kroner på å kjøpe Nokia Lumia 925 hos Tele2.

Alle tallene over er for abonnement med relativt store datakvoter, som NetComs Smart basic, Telenors Komplett M+ og Tele2s Tele2 medium. Kjører vi den samme testen med de rimeligere abonnementene som gir mindre data, blir bildet et annet. Siden Telenor ikke selger iPhone med sitt Small-abonnement har vi her valgt å sammenligne med Telenors datterselskap Djuice. Det er verdt å merke seg at Djuice sin datapakke er på 1GB, mens flere av konkurrentene bare leverer 200 MB.

Slik ser tabellen over de forskjellige prisene ut. Det du sparer - eller taper - er i kolonnen lengst til høyre.

Dyrest hos Djuice

Likevel kommer Djuice desidert dårligst ut. Hos Tele2 taper du fortsatt 200 kroner på å kjøpe Nokia Lumia 925 sammen med Tele2 Small, men hos Djuice er det 500 kroner dyrere å kjøpe abonnement og iPhone 5C samlet enn hver for seg.

June Solbekk er leder i Djuice Norge.

– Vi i Djuice er opptatt av lave priser både på mobilabonnement og telefoner. For at kundene enkelt skal kunne sammenligne det å kjøpe abonnement og telefon sammen hos oss, kontra hver for seg – har vi utviklet prissjekken på Djuice.no. Per i dag lønner det seg å kjøpe alle telefonene i nettbutikken vår hos Djuice enn hver for seg om vi ser bort fra iPhone 5S og iPhone 5C med Nonstop M. Årsaken er at vi i inneværende periode har bestemt oss for å gi mest prisavslag på de telefonene vi har best lager på – slik at flest mulig av våre kunder kan dra nytte av de gode prisene, sier leder June Solbekk i Djuice Norge.

Solbekk understreker at Djuice er en del av Telenor Norge og har felles innkjøpsavtale.

Også i denne delen av testen kommer NetCom klart best ut. Hos NetCom sparer du over 1000 kroner på å kjøpe iPhone 5S sammen med abonnementet Smart basic, sammenlignet med å kjøpe mobilen og abonnementet separat. Tele2 og Telenor selger ikke iPhone sammen med sine Small-abonnement.

– Subsidier er viktig

For Tele2 er det viktig å tilby kundene en helhetlig pakke rundt kjøpet av smarttelefoner:

– Stadig fler ønsker seg dyre smarttelefoner. Da er det viktig å kunne tilby avbetalingsløsninger. Med mer avanserte telefoner er det også viktig å tilby kundene hjelp til å komme i gang. Det gjør vi i våre butikker, sier direktør Hanne Løvstad i Tele2 til Mobilen.no.

Tele2s kommunikasjonsdirektør Henning Lunde sier at det er en blanding av avtaler, markedsforhold og etterspørsel som avgjør hvilke telefoner som får gunstigst pris når de selges sammen med abonnement.

Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i NetCom sier at gode priser på telefoner er et viktig verktøy i kampen om kundene.

– Attraktive telefonpriser er et viktig konkurranseverktøy, der prisene vil variere med telefontype, markedskampanjer og sesong. Det er klart at julen er høytid for å kjøpe ny telefon, noe som påvirker hvordan NetCom priser utvalgte modeller, sier Vederhus til Mobilen.no

Les mer: Trekker tilbud om fri bruk >>

annonse