Tek.no

Nyhet

Her er Sony NEX-5R

Har enda mer spennende å by på enn forgjengeren

Håkon V Treider
29 Aug 2012 20:29

For ikke lenge siden skrev vi om at det ryktes om en etterfølger til Sony NEX-5n. Dette viste seg å stemme! Nå er den her, og det med en hel del spennende endringer og oppgraderinger.

Les også: Sniktitt: Sony RX100

Sony NEX-5R får samme oppløsning og størrelse som tidligere, en 16.1 megapiksler APS-C brikke. Den skal være helt nyutviklet og har fått fasedetekterende autofokus. Dette fungerer ved at 99 hjelpe-fokuspunkter plassert rundt på brikken raskt bestemmer avstanden til motivet før den vanlige kontrastbaserte autofokusen tar over jobben med å fininnstille fokusen. Imotsetning til tidligere modeller kan Sony NEX-5R benytte seg av følgefokus under seriebildetakning - helt opp til 10 bilder/sekund der forgjengeren låste fokusen etter det første bildet. Denne sømløse samarbeidsordningen mellom fokussystemene har fått navnet "hybrid autofokus", slik vi allerede har sett hos først Nikon 1-systemet og så hos Canon på både modeller med og uten-speil.

Fra lansering støtter kun følgende objektiver hybrid autofokus:
- E 18-55mm F3.5-5.6 OSS
- E 55-210mm F4-6.3 OSS
- E 18-200mm F3.5-6.3 OSS
- E 24mm F1.8ZA Sonnar T.
"Videre vil nye firmware-oppdateringer stadig utvide utvalget av objektiver som støtter hybrid autofokus"

Blant de litt mer synlige detaljene finner vi en vridbar LCD-skjerm, lik den hos Sony NEX-F3, som kan bøyes 180 grader. Den touch-sensitiv og har fått en ny touch-utløserfunksjon. På toppen av kamerahuset finner vi en ny FN-knapp, altså funksjonsknapp. Den åpner en redigerbar favorittmeny med seks forskjellige snarveier til det du måtte ønske. Bakpå finner vi også et nytt hjul som gjør det enklere å eksponere riktig i for eksempel manuell modus.

Les også: Ny Sony-brikke klarer 4K-video

Som første NEX-kamera får NEX-5R støtte for applikasjoner. Opp til 100 slike app'er kan lagres i internminnet på kameraet, og de kan for eksempel hjelpe deg med timelapse, retusjering eller direkteopplastning til Facebook. Noen vil være gratis, mens andre vil koste noen kroner (usikkert hva). Tjenesten får navnet "PlayMemories Camera Apps" og det vil komme en app til både iOS og Android som lar deg overføre bilder direkte fra kameraet til telefonen, dog med kun 2 megapikslers oppløsning.

Sony NEX-5R kan ta opp video i full HD med 50 bilder per sekund, progressivt. Videoen kodes med den effektive standaren H.264 og lagres i en MPEG-4 container. Brikken støtter ISO-verdier fra 100 til 25600 for vanlige stillbilder, og antageligvis et (par) hakk lavere for video.

Les også: Test: Sone NEX-7

Kameraet kommer i sølv, hvit og svart og får en pris på 6100,- for kun huset og circa 7000,- i kit med 18-55mm f/3.5-5.6 OSS. Det ventes å være tilgjengelig fra midten av oktober her i Norge.

Kilde: Pressemelding

Les også
Får vi se nye NEX-modeller til uka?
Les også
Sony NEX-7: En liten lekkerbisken
annonse

Les også