Tek.no

Nyhet

Ny skjermteknologi kan gjøre briller unødvendige

Snedig ny løsning kompenserer for dårlig syn.

YouTube
31 Juli 2014 10:00
annonse

En av de mange positive tingene teknologiske fremskritt kan bidra til er å gjøre hverdagen lettere for folk som har ulike former for nedsatt funksjonsevne, noe vi sist så et litt ekstremt eksempel på i form av databrikker som amerikanerne ønsker å operere inn i hjernen til soldater for å bedre hukommelsen.

Avisen The Telegraph melder nå om en ny teknologi som antakelig ligger mye nærmere i tid og som potensielt kan få enorme, positive konsekvenser for de mange i verden som bruker briller eller kontaktlinser.

«Retter» på synsfeil

Forskere ved universitetet i Berkeley i California har nemlig kommet opp med en ny type skjerm som er i stand til å kompensere for synsfeil. Dermed kan synskorrigerende innretninger altså bli overflødige for brukere av for eksempel PC-er og nettbrett.

Som man kan se av forskningsdokumentet er selve vitenskapen bak teknologien rimelig innfløkt, men i korte trekk går det hele ut på å «manipulere» bildet på skjermen på en slik måte at det fremstår som skarpt for akkurat den personen som bruker skjermen.

annonse

Dette oppnås delvis ved hjelp av maskinvare, men også gjennom spesielle programvarealgoritmer som mates med brukerens reseptinformasjon fra øyelegen, for å tilpasse bildet til brukernes individuelle behov.

Kan gjøre PC-jobbingen mer behagelig

På maskinvaresiden benytter skjermen et panel som blant annet justerer lysretningen til pikslene, og reduserer avviket mellom brukerens effektive synsrekkevidde og den faktiske avstanden mellom øynene og skjermen.

Teknikken skal ha gitt forskerne flere hodepiner underveis når det gjelder å få fargene og kontrasten riktig, men skal nå ha funnet en ganske gangbar løsning.

Forskerne tror teknologien for eksempel kan gjøre hverdagen mye mer komfortabel for folk som er avhengige av å se på skjermer i lange perioder på jobb, noe mange som kjent er i disse dager. Akkurat når vi får se den i aksjon er imidlertid uvisst. Sjekk videoen under for en forklaring av hvordan det hele virker.

Google har en annen øye-relatert oppfinnelse på gang: Disse kontaktlinsene kan gi deg «supersyn» »

Les også
Asus viser frem morgendagens skjermer
Les også
Samsung får hjelp av Oculus til å lage VR-briller
Les også
Denne Google Glass-konkurrenten kan du lage selv
annonse

Les også