Til hovedinnhold

Samsung har lansert Galaxy S5 Mini

Toppmodellen har krympet i vask, men tåler fortsatt vann.

Samsung
Skjermen i Galaxy S5 Mini har fått mye høyere oppløsning enn forrige Mini-modell fra Samsung. Det er likevel et stykke opp til toppmodellens full-HD-skjerm.Foto: Samsung
På baksiden har Samsung inkludert den noe omdiskuterte pulsmåleren fra Galaxy S5.Foto: Samsung

Samsung har sluppet Mini-varianter til hvert av sine to siste flaggskip. Nå får også Galaxy S5 selskap av en mindre modell. Akkurat som flaggskipet er Galaxy S5 Mini også vanntett, men Samsung har som vanlig kuttet en del i spesifikasjonene ellers.

Designmessig er Galaxy S5 Mini sin større slektning opp av dage. Den gummierte baksiden med mønster i er fortsatt med, og det samme er pulsmåleren på baksiden. Hjemknappen er naturligvis fortsatt med, og som i toppmodellen ligger det en fingeravtrykksensor gjemt under, som du kan bruke til å låse opp telefonen, eller bekrefte PayPal-transaksjoner med.

4,5 tommers høyoppløst skjerm

Samsung kan sine skjermer, noe Galaxy S-serien har bevist en rekke ganger. Selskapet er kjent for å satse på AMOLED-skjermer, selv om de også har flere modeller som er basert på IPS LCD-teknologi. Det er en AMOLED-skjerm som har funnet veien inn i Galaxy S5 Mini, og denne gangen har den HD-oppløsning på 1280 x 720 piksler, fordelt på 4,5 tommer.

Forgjengeren, Galaxy S4 Mini, hadde 4,3 tommer stor skjerm, og betydelig lavere oppløsning med sine 960 x 540 piksler. Vi syntes det ble i knappeste laget da vi testet telefonen, og selv om skjermarealet har økt litt, er det likevel tettere mellom bildepunktene i Galaxy S5. Det er altså snakk om en forbedring fra forrige generasjon, men pikseltettheten er likevel betydelig lavere enn i toppmodellen Galaxy S5 Mini henter navn fra.

Les testen av Samsung Galaxy S5 »

Nedjustert innmat

Også motoren har fått seg en nedgradering fra toppmodellen. Her oppgis det nemlig at telefonen vil ha en firekjernet systembrikke med klokkehastighet på 1,4 GHz. Det handler sannsynligvis om en av brikkene lenger ned i Snapdragon-serien. I så fall er Galaxy S5 Mini relativt mye svakere utstyrt enn toppmodellen, som har Snapdragon 801-brikke, den nest kjappeste brikken Qualcomm leverer for øyeblikket.

Ellers er det verdt å nevne at modellen har 1,5 gigabyte RAM, ned fra 2 gigabyte i toppmodellen. Kameraet har fått halve oppløsningen av det vi kjenner i Galaxy S5, med 8 megapiksler mot 16. Her er det neppe snakk om den spesielle ISOCELL-kamerabrikken som står i toppmodellen, men sannsynligvis et mer ordinært kamera som likner på det som stod i forrige Mini-modell.

Kommer i august

Galaxy S5 Mini et batteri på 2100 mAh. Det også er betydelig mindre enn det du vil finne i toppmodellen, men så har også skjermen krympet med en halv tomme, og maskinvaren er noen hakk nedjustert. Hva det vil si for opplevd batteritid er uklart.

Telefonen kommer i salg i norske butikker fra august, og da med en veiledende pris på rundt 4000 kroner.

Les testen av Sony Xperia Z1 Compact – den eneste av Mini-modellene som er en fullblods toppmodell »

annonse