Tek.no

Nyhet

Dette norskutviklede betalingskortet gjør pinkoder til en saga blott

Blir verdens første med integrert fingeravtrykkleser.

Zwipe
20 Okt 2014 10:04

Avlesning av fingeravtrykk er en både enkel og sikker identifikasjonsteknikk som ikke lenger bare benyttes av politi og etterforskere, men også i teknologiske dupeditter som mobiltelefoner og nettbrett.

Nå har identifisering via fingeravtrykk spredt seg til atter et objekt som er i hyppig bruk i hverdagen, og det er det attpåtil nordmenn som har sørget for. Det norske selskapet Zwipe har nemlig lansert det som skal være verdens første kontaktløse betalingskort med fingeravtrykkleser.

Adjø til pinkoder

Kortet er utviklet i samarbeid med det store kredittkortselskapet MasterCard, og skal være resultatet av et mangeårig forskningsprosjekt.

Foto: Zwipe

Kortet fungerer ved at man simpelthen plasserer tommelen på avleseren for å aktivere kortet før man foretar en kontaktløs betaling ved å holde kortet foran betalingsterminalen.

Kontaktløse betalingskort finnes som kjent allerede på markedet, men slike opererer med bestemte grenser for hvor mye man kan betale uten å måtte taste inn pinkode. I disse nye kortene er pinkodene imidlertid fullstendig erstattet av fingeravtrykkløsningen, noe som betyr at du kan bruke dem til alle transaksjoner.

Sikkert

I tillegg er kortene altså også svært sikre, siden det kun er personen som faktisk holder kortet som kan bruke det. De biometriske dataene er lagret direkte på kortet, og ikke i en ekstern server, noe som øker sikkerheten ytterligere.

Kortet krever energi for å foreta skanningen av fingeravtrykkene, og dette har også Zwipe løst på en fiffig måte. Energien hentes fra radiobølgene som sendes ut fra selve betalingsterminalene, slik at det ikke er behov for oppladning eller egen strømkilde.

De nye kortene er allerede blitt brukt i et prøveprosjekt hos Sparebanken DIN, og tilbakemeldingene fra dette prosjektet skal visstnok ha vært svært positive fra både forbrukere og butikker som har deltatt.

– Vi vil tilby biometrisk autentisering og kontaktløs kommunikasjon på de fleste kortene våre etterhvert, sier Morten Danielsen, forretningsutvikler i Sparebanken DIN, i en pressemelding.

Akkurat når kortene skal bli tilgjengelige på markedet er usikkert. Mer informasjon finner du hos Zwipe, og se også video under.

Apple har også tatt i bruk fingeravtrykkslesere: Det supertynne nettbrettet iPad Air 2 kommer med teknologien »

Les også
Apple har sluppet verdens tynneste nettbrett
Les også
Nå kan du snart betale i butikken med mobilen
annonse

Les også