Tek.no

Nyhet

Norske selskaper under storstilt dataangrep

Målrettede crackere fisker i olje- og energisektoren.

GlebStock/Shutterstock.com
27 Aug 2014 14:15

Den norske energi- og oljesektoren er under angrep fra crackere, melder Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i en pressemelding. Det skal være avdekket forsøk på datainnbrudd i over femti bedrifter hittil, men omfanget og rekkevidden av angrepene er ikke kjent.

Derfor har NSM denne uken valgt å advare tre hundre bedrifter om den økte faren for datainnbrudd. Dette er gjort i samarbeid med Petroleumstilsynet og NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat).

NSM vil ikke gå ut med hvem de tror kan stå bak angrepene, som i hovedsak skal være gjort med «spear phishing» via e-poster som har infiserte vedlegg. Dersom et vedlegg med denne skadeprogramvaren åpnes, vil det prøve å utnytte flere kjente sikkerhetshull. Det vil dog ikke lykkes dersom operativsystemene og annen programvare er oppdatert med aktuelle sikkerhetsfikser, skriver DN.

Målrettede angrep

Denne metodikken med å gå etter bestemte bedrifter og/eller personer skiller seg fra vanlig phishing ved at den er langt mer personalisert. Der et typisk phishingforsøk ofte er lett å gjennomskue på bakgrunn av en generell avsender og budskap, vil spear phishing vanligvis ha avsendere og innhold som virker kjent og relevant for mottakeren.

I motsetning til DDoS, som kanskje er den mest kjente formen for dataangrep, er ikke gjengen bak phishing-forsøkene ute etter å blokkere og sabotere nettilgangen hos bedriftene. Her er de jakt etter innpass i datasystemene – enten for å kunne hente ut forretningshemmeligheter eller ta kontroll over interne produksjons- og/eller styringssystemer.

NSM opplyser om at de hittil i år har registrert en dobling av antall slike tilfeller i forhold til 2013.

Dette er heller ikke første gangen oljeindustrien blir utsatt for massive angrep over Internett. Det hele minner jo veldig om e-postangrepene som ble varslet mot norske oljeselskaper og forsvarsindustrien høsten 2011.

Spionasje via crackere blir stadig mer vanlig:
Kineser stjal amerikansk militærteknologi >>>

Kilde: NSM og DN

Les også
Hacker PC-ene til folk i kampen mot barneporno
Les også
Kinesisk hacker arrestert for tyveri av amerikansk militærteknologi
Les også
Hacker brukte NAS-er som DogeCoin-slaver
Les også
Berømt hacker stanset over 300 nettangrep
annonse