– Fem millioner Gmail-brukernavn og passord er lekket på nettet

Sjekk om du er rammet nå.

Tidlig i dag rapporterte det russiske nettstedet Cnews at nesten fem millioner Gmail-brukernavn og passord kan ha blitt lekket på nettet. Dette skjer bare to dager etter at Russlands Google-konkurrent Yandex ble rammet av en lignende lekkasje.

Det er fortsatt lite informasjon å finne om lekkasjen på nettet, men Googles russiske talsperson sier de etterforsker saken. I mellomtiden oppfordrer de brukere om å bruke sterke passord og å bruke totrinnsverifisering.

Beskytt deg mot hackerne:
Slik setter du opp totrinnsverifisering på Gmail »

Gamle brukernavn

Lekkasjen skal først ha dukket opp på det russiske BitCoin-forumet btcsec, og blir nå diskutert grundig i en forumtråd på Reddit. Flere av brukerne skal ha funnet e-posten sin, men sier lekkasjen neppe har kommet direkte fra Google, men at det heller er en samling gamle brukernavn og passord hentet inn fra andre tjenester på nettet.

Én bruker peker på at mange av e-post-adressene som har blitt lekket inneholder gamle årstall, slik som 2008 og 2009. Andre e-post-adresser er også direkte knyttet til gamle tjenester som ingen bruker lenger.

- Dette er gamle passord. Hvis du ikke bruker samme passord på din gmail-konto eller andre ting, eller hvis du har endret passordet ditt i løpet av de siste fem årene, er du trygg, skriver én av Reddit-brukerne.

Sjekk om du er rammet

Vi har laget en liten tjeneste som lar deg sjekke om e-post-adressen din er rammet. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn e-post-adressen din nedenfor, og den vil søke igjennom det lekkede dokumentet. Vi lagrer ingen personlig data - alt den gjør er å matche det du skriver i feltet med e-post-adressene som er lekket.

Vi fant én av våre gamle Gmail-kontoer i listen.

Vi lastet ned tekstdokumentet med alle e-post-adressene (uten passord), og fant én av våre gamle gmail-adresser, som omtrent ikke blir brukt lenger. Passordet er blitt byttet flere ganger de siste årene.

Den opprinnelige reportasjen på Cnews skriver at selv om kontoene kanskje er gamle, skal 60 prosent av dem fortsatt være aktive.

Bytt passord

Uansett om du er rammet eller ei, eller om lekasjen er ekte eller ikke, kan det lønne seg å bytte passord på Gmail, og aktivere totrinnsverifisering. Sistnevnte gjør at uvedkommende ikke kan komme inn på kontoen din uten å også ha telefonen din, noe som gjør tjenesten mange hakk tryggere.

Det tar ikke lang tid:
Slik setter du opp totrinnsverifisering på Gmail »

(Kilde: Cnews via IB Times og Reddit)

Les også
Så mange er rammet av Gmail-lekkasjen
annonse