Tek.no

Nyhet

Snart kan du ta blodprøven hjemme

Med en dråpe blod og en smarttelefon.

Shutterstock
19 Mar 2014 13:37

Smarttelefonen får stadig nye bruksområder, og det ferskeste fra laboratoriene i Sveits er et tillegg som lar deg ta blodprøven hjemme. Alt du behøver er en dråpe av ditt eget blod, og et spesielt plastikk-klistremerke.

Først og fremst vil dette være nyttig for mennesker som lider av hemofili (blødersykdom). Det blodtesten gjør er nemlig å sjekke om blodet koagulerer, ved å utnytte sensorene i telefonen som avgjør om skjermen blir trykket på eller ei.

Kan spare mange for sykehusbesøk

Alt du behøver å gjøre er å ta en dråpe blod på et lite klistremerke, som deretter festes på skjermen. Det syltynne klistremerket har trange kanaler som blodet presser seg igjennom, og etter hvert vil det komme i kontakt med et molekyl som sørger for at det begynner å koagulere.

Og det er nå touch-skjermen gjør nytten sin. Sensorene i skjermen kan med enorm presisjon fortelle når og hvor blodet beveger seg igjennom de trange kanalene, og appen «Qloudlab» omgjør signalene fra skjermen til en avlesning av blodkoagulering.

Inntil videre er den altså beregnet på mennesker med blodsykdommer som krever jevnlig undersøkelser, og ikke for deg som bare vil sjekke jernnivået ditt. For dette må du fortsatt ta turen til legekontoret.

Men det kan gjøre hverdagen for pasienter som jevnlig må til kontroll langt enklere, samtidig som det viser at smarttelefoner duger til langt mer enn Flappy Bird og Tinder.

Finner ikke legen din ut hva som feiler deg?
Kanskje han skjønner det etter å ha sett en TV-serie »

(Kilde: CNET)

annonse

Les også