Til hovedinnhold

Microsoft bekrefter: Windows får startmenyen tilbake

Gjør helomvending 2,5 år etter Windows 8-lanseringen.

Microsoft

Over to år etter at Microsoft lanserte Windows 8 har de nå i kveld annonsert at de gjør én endring et hav av brukerne har etterlyst: Den kjente og kjære startmenyen, som for første gang ble fjernet i Windows 8, kommer nå tilbake.

Det var under den pågående Build-konferansen at Microsoft annonserte nyheten.

Lenge etterlyst

At startmenyen skulle forsvinne ble kjent allerede flere måneder før Windows 8 ble lansert. Selv om Microsoft mente at få kom til å trenge den, og at man rett og slett måtte venne seg til et nytt bruksmønster i Windows 8, var dette starten på en langtekkelig drakamp mellom brukere som ønsket å få den tilbake og Microsoft som ikke ville gi.

Enkelte analytikere har i ettertid ment at mangelen på denne menyen har sørget for at mange har vegret seg for å ta i bruk operativsystemet, da bruksmønsteret raskt kan oppleves som veldig forskjellig fra Windows 7. Enkelte PC-produsenter har også valgt å implementere menyen på egenhånd.

Med Windows 8.1, som ble lansert i oktober, kom selve startknappen tilbake – men en meny slik vi har kjent den fra de tidligere Windows-versjonene var ikke på plass.

Fra begge verdener

Nå har Microsoft altså gjort helomvending. Alle brukere av Windows 8.1 vil senere i år få en oppdatering som bringer en fullverdig startmeny tilbake, med ett lite tilskudd. Den nye startmenyen er nemlig ikke akkurat slik vi kjenner den fra før, men det er ikke langt unna.

Microsoft har nemlig tatt et par komponenter fra begge verdener, den nye startmenyen er todelt. Til venstre finner du den menyen du kjenner fra før, med populære programmer listet opp og en egen menystripe som vil liste opp alle programmer på maskinen.

Til høyre har det imidlertid kommet nytt blod. Her har Microsoft plassert en rekke små fliser som du selv kan flytte på og tilpasse, som en miniversjon av startskjermen.

Samtidig viste Microsoft frem en ny funksjon som lar deg kjøre Windows 8-apper som programmer på skrivebordet, i motsetning til at de skal jobbe i heldekkende og egne vinduer.

Annonserte storoppdatering

I løpet av kveldens konferanse annonsert Microsoft også for første gang den mye omtalte storoppdateringen av Windows 8.1 – nemlig Update 1. Denne vil ikke bringe så mange nye funksjoner og tjenester, men heller en serie av små tilpasninger som hovedsakelig vil gjøre det lettere å operere maskinen med mus og tastatur. Fokuset har så langt har ligget på berøring.

Oppdateringen vil slippes via Windows Update den 8.april, som forøvrig er samme dag som selskapet offisielt legger ned all støtte av Windows XP. (Hardware.no)

annonse