Tek.no

Nyhet

Nyoppdaget komet er på vei mot Jorden

– Kan bli den lyseste i historien, sier ekspert.

iStock Photo
Vegard Ottervig
2 Okt 2012 14:00

De som tror at verden snart skal gå under, vil muligens finne denne nyheten interessant. To russiske astronomer har nylig oppdaget en ny komet – og den er på vei i vår retning.

Apokalypseforkynnere må imidlertid se seg skuffet, ettersom 2012 S1, som kometen har blitt døpt, ikke vil treffe oss og sannsynligvis går dukken. Men forskere tror likevel på et spektakulært show på himmelen:

– Hvis kometen lever opp til forventningene, kan den bli en av de lyseste i historien, forteller astronom Raminder Singh Samra fra H.R. MacMillan Space Centre i Canada til National Geographic.

Lysere dag for dag

I skrivende stund passerer den tre kilometer brede kometen Saturn. Den består av is og stein, og fremstår lysere og lysere for hver dag for oss jordboere.

2012 S1 ble først oppdaget av Artyom Novichonok og Vitali Nevski ved International Scientific Optical Network i Russland, og flere andre observatorier har også bekreftet kometen. Kometen kan komme fra Oorts sky, som er en teoretisk sky av kometkjerner som befinner seg cirka ett lysår fra solen.

Den nyoppdagede kometen følger en lignende bane som den store kometen i 1680, og dette er regnet som et av de største «lysshowene» i historien. Forskere tror at 2012 S1 kan være i stand til å lyse sterkere enn månen på himmelen når den eventuelt kommer nærmere.

Kan bukke under

Ifølge astronomer ved Remanzacco-observatoriet i Italia, vil 2012 S1 komme svært nærme solen ved slutten av november 2013, og da med en avstand på bare 2 millioner kilometer. Da spørs det om kometen klarer seg mot solens stråling. Hvis den overlever, vil den befinne seg nærmest Jorden i januar 2014 med en avstand på 59 millioner kilometer.

Det vil bli mulig å se 2012 S1 med teleskop fra august 2013, og fra og med november 2013 skal det være mulig å se kometen med det blotte øyet.

(Kilder: NewScientist, National Geographic)

Les også
Sjekk Googles spektakulære stjernekart
Les også
Paintball skal redde oss fra undergang
Les også
NASA vurderer romstasjon bak månen
Les også
Hør, dette er lyden av jorden
Les også
Vil bruke norsk oljeteknologi på Mars
annonse

Les også