Tek.no

Nyhet

Øyebevegelser kan bli ditt neste passord

Måten vi rører på øynene er like unik som fingeravtrykk.

John Liu / Flickr
Vegard Ottervig
15 Okt 2012 15:03

IT-sikkerhet og passord er noe som opptar både forbrukere og forskere. Etter som årene går, får vi stadig nye nettsider og tjenester å huske passord på, og da bruker vi gjerne det samme passordet om igjen for enkelhets skyld. Dette kan derfor lett misbrukes, men samtidig kan ikke sikkerhetsbransjen forvente at forbrukere går rundt og husker på hundre forskjellige passord heller.

Derfor forskes det på alternative passordteknikker, som for eksempel hvordan du skriver eller hjerterytmen din. Sist ut i kategorien «alternative passord» er måten du beveger øynene dine på, for dette skal ifølge forskere være like unikt som fingeravtrykk.

Små nyanser

Dataingeniøren Oleg Komogortsev fra Texas State University prøver nå å skape et system som identifiserer hvordan du rører øynene dine mens du ser på en dataskjerm.

Måten du beveger øynene dine er nemlig helt unik for deg. Selv om du og en annen for eksempel betrakter elementer på en nettside i nøyaktig samme rekkefølge, er det fremdeles mikroskopiske nyanser som skiller dere fra hverandre.

Skal ikke la seg lure

Vanlige øyeskannere har tidligere mislyktes fordi et fotografi av riktig øye var nok til å vippe sikkerhetssystemet av pinnen. Dette er en del av utfordringen som møter Komogortsev, og teknologien han jobber med nå skal være langt sikrere.

Det nye systemet skal måle bittesmå nyanser i øyebevegelsene dine, som de raske, små bevegelsene som øynene dine foretar seg når de fokuserer på ulike objekter.

Forskere anslår at det vil ta ett til tre år å få en funksjonell prototype ut på markedet.

(Kilde: NBC)

Les også
– Passordets æra er over
Les også
Bruker du ett av disse passordene?
Les også
Slik skal nettjenester se om du er et menneske
Les også
– Spesialtegn gjør ikke passord sikrere
Les også
Hjerterytmen kan bli ditt nye passord
Les også
Slik blir fremtidens passord
Les også
Verdens mest brukte passord
annonse

Les også