Hva lanserer Apple i kveld?

Det er trolig duket for den største Apple-lanseringen på lenge.

Macbook Pro-rykter

Den årlige utviklerkonferansen til Apple, Worldwide Developer Conference, nærmer seg med stormskritt. Allerede på mandag åpner dørene, og ryktebørsen har gått på overtid den siste tiden for å prøve å finne ut hva Apple kommer til å lansere. Som vanlig er alt usikkert rundt en Apple-lansering, men noen av ryktene er heldigvis litt mer håndfaste og bedre begrunnet en andre. Her er ryktene vi har størst tro på.

Vi vil dekke lanseringen live fra klokken 18.30 i kveld.

Ny Macbook Pro

Ryktene rundt den kommende Macbook Proen er mange, men ny høyoppløst skjerm, lavere vekt, mindre tykkelse og fjerning av den optiske enheten er nok noen av de mest spennende ordene vi har hørt så langt.

Høyoppløst skjerm

Macbook Pro skal få Retina-skjerm

Allerede for to år siden kom Apples iPhone 4 med en Retina-skjerm, men i år tok de skrittet videre, og lanserte et nettbrett med en en slik Retina-skjerm i form av iPad 3. Dette er en skjerm der oppløsningen er så høy at det er umulig å se de individuelle pikslene. ABC News hevder at den nye MacBook Pro vil få nettopp en slik Retina-skjerm, med en meget høy oppløsning.

Dagens 13-tommere er preget av skjermer med en oppløsning på bare 1366 x 768 piksler, men om ryktene blir sannhet kan den nye maskinen fra Apple vise hele 2880 x 1800 piksler, fire ganger mer enn dagens 15-tommer. Sannsynligheten for at dette vil komme blir ikke mindre av at Apple har laget nye ikoner med firedobbel oppløsning i det kommende operativsystemet OS X Mountaion Lion. Om ryktene stemmer er det i så fall snakk om et kvantesprang fra dagens oppløsning.

Slankere og lettere

Den nye modellen skal bli slankere. Bilde: Modell laget av 9to5mac.com

Ryktebørsen skal også ha det til at Pro-en vil få en skikkelig slankekur. Den skal ikke bli like nett som dagens MacBook Air, men ligge et sted i mellom den og dagens Pro-modeller.

Ett av grepene som skal være tatt for å få ned både tykkelse og vekt, er at den nye maskinen trolig vil komme uten optisk enhet. Argumentet for dette valget skal tilsynelatende være at Apples App Store og iTunes har tatt helt over for det fysiske medier som CD-er og DVD-er.

Kontakter forsvinner

Alt skal overføres via Thunderbolt

For å få ned tykkelsen har det også vært nødvendig å fjerne det som i dag er den høyeste kontakten på maskinen – nettverksporten. Det er imidlertid ikke den eneste grunnen til at denne kontakten forsvinner, Apple vil presse så mange som mulig over på Thunderbolt-teknologien.

Thunderbolt er en meget potent overføringsstandard som kan erstatte så godt som alle kontakter på maskinen din – foruten strømtilførselen.

Firewire skal nemlig også forsvinne om vi tror ryktene, og vil erstattes av totalt to Thunderbolt-koblinger. Via disse kan du seriekoble til både eksterne harddisker, skjermer og mye mer. For profesjonelle brukere er nok tanken at de skal ta i bruk Apples Thunderbolt-skjerm, som vil fungere som en dokkingstasjon med både nettverk og firewire.

USB 3.0 skal også komme på plass, en teknologi som er bakoverkompatibel med dagens utbredte USB 2.0-standard.

Ny maskinvare

Apple går over til Ivy Bridge

Slankere design, høyoppløst skjerm og nye kontakter kommer i tillegg til den tradisjonelle sommer-oppgraderingen av maskinvaren på innsiden, som hovedsaklig vil komme i form av Intels nye Ivy Bridge-prosessor. For å klare å holde maskinene slankest mulig, vil Apple etter all sannsynlighet ta i bruk en effektgjerrig tokjerners variant av prosessoren. Den kommer også med den integrerte HD 4000-grafikken til Intel.

En uttalelse fra Intel selv styrken troen på både Retina-skjerm og Ivy Bridge-prosessoren. Til Slashgear sier nemlig Intels sjef for PC-gruppen at HD 4000-grafikken har full støtte for Retina-skjermer.

Det kan også hende at Nvidias GeForce GTX 650M vil dukke opp som et dedikert skjermkort i noen modeller.

Kanskje ikke?

Som sagt har det vært uhorvelig mange rykter rundt akkurat Macbook Pro, og helt fram til et par dager siden har hele bransjen vært overbevist over at den nye Macbook Proen i hvert fall vil ha en «Retina»-skjerm.

For to dager siden dukket det imidlertid opp et bilde som kunne motbevise det alle hadde begynt å anse som en selvfølge; et bilde av spesifikasjonslisten til en ulansert Macbook Pro uten Retina-skjerm.

Denne spesifikasjonslisten dukket opp for et par dager siden, og viser spesifikasjoner til en helt ny Macbook Pro.Foto: Weiphone

Om bildet er ekte eller ei er vanskelig å si. Et annet poeng som er viktig å påpeke er at selv om bildet er ekte, kan Apple fortsatt slippe en Macbook Pro denne WWDC-en med Retina-skjerm.

I 2010 lot de for eksempel brukere spesialbestille Macbook Pro 15" med bedre oppløsning en standardversjonen (fra 1440 x 900 til 1680 x 1050), og mange tror nå at også de nye Retina-skjermene vil være et ekstravalg ved bestilling.

I tillegg til en ny Macbook Pro, forventes det også langt flere nye produkt- og tjenestefremvisninger på WWDC. Gå videre til neste side for å se resten av spådommene.