Til hovedinnhold
NyhetNå kan du prøve NRKs nye nett-TV

Nå kan du teste NRKs nye nett-TV

Helt ny versjon erstatter den 11 år gamle nett-TV-en.

Vi har tidligere skrevet at NRK planlegger å lansere en ny utgave av deres nett-TV, og denne tjenesten lar deg se serier og programmer som har blitt sendt eller sendes på NRK. Tjenesten koster ingenting ekstra i tillegg til den sedvanlige lisensavgiften.

Nå har NRK lansert en testversjon av nett-TV-en, og ønsker derfor tilbakemeldinger fra publikum for å rette feil og utvikle tjenesten videre.

– Det mest primitive

NRK hevder at den nye nett-TV-en skal gjøre det enklere å finne det NRK-innholdet du ønsker. For å få til dette blir spilleren tilgjengelig på tvers av ulike plattformer som PC, nettbrett og smarttelefon. I tillegg vil videokvaliteten økes, og NRK tester blant annet streaming i Full HD 1080p.

Den nye versjonen erstatter den gamle nett-TV-en som først dukket opp i 2001. Sindre Østgård er sjef for nye medier i NRK og hevder at de tenker fremtidsrettet:

– Vi ser den nye nett-TV-løsningen som en langsiktig plattform for å nå folk i enda større grad med NRKs beste innhold. Vi ønsker å lage et fritt tilgjengelig tilbud via åpent Internett, uten kommersielle bindinger, sier han.

Den daglige bruken av Internett på mobiltelefon har femdoblet seg på fem år, mens bruken av nettbrett vokser. Nytt innhold og nye tjenester tenderer til å bli tilgjengelig overalt.

– Paradokset er at den TV-en, datamaskinen eller smartmobilen vi har i dag er de mest primitive vi noen gang vil eie. Endringene som skjer i medieverdenen vil aldri vil skje så sakte som nå, mener Østgård.

Skjermdump. Du trykker på den gule knappen øverst når du vil gi tilbakemelding.

Hva er nytt?

NRK påstår at "alt" er nytt i den nye spilleren. Blant de viktigste nyhetene er bedre bildekvalitet, at du til enhver tid kan hoppe tre timer tilbake i NRKs sendinger og at alle programmer legges over i et søkbart arkiv. Egenproduserte programmer blir liggende permanent, mens innkjøpte programmer vanligvis blir liggende i én til to uker.

Her er en kort gjennomgang av de viktigste funksjonene:

Lyd og bilde

Kvaliteten på dette skal være betydelig forbedret, og nett-TV-en velger automatisk den beste kvaliteten maskinen og dataforbindelsen din er i stand til å håndtere. I beste fall betyr dette Full HD-kvalitet, mens tregere linjer får gradvis lavere kvalitet.

Smarttelefon og nettbrett

De fleste nyere smarttelefoner og nettbrett skal allerede kunne vise den nye nett-TV-en. Betaversjonen som er ute nå er først og fremst skapt for PC-en, men fungerer likevel på mange mobile enheter. Dette er et av utviklingspunktene NRK skal fokusere på fremover.

Streaming til flatskjermen

Den store TV-en i stua di kan også nyte godt av nye nett-TV. NRK nevner AirPlay-støtte til TV-skjermen eller projektoren, som for eksempel Apple TV eller Boxee.

Lettere å finne innhold

Det skal være enklere å finne det du søker etter. Du kan deriblant søke på det som blir sagt i underteksten, noe som åpner for nye muligheter for å finne akkurat det du er på jakt etter.

Smidigere navigasjon

Brukergrensesnittet er oppdatert til en mer moderne variant, og NRK har for eksempel en ny programguide der du kan klikke på programmer for å se dem umiddelbart.

Valgfri teksting

Om du ønsker å se et program med undertekster kan du skru dem på hvis du vil. Hvis du derimot vil se en film uten tekst kan du også lett skru av dette.

Test ut selv

Hittil er det bare 500 brukere som har testet ut den nye spilleren, men nå får altså alle sjansen. Blant kjente småfeil som gjenstår å fikse er blant annet optimalisering for alle smarttelefoner og nettbrett, fungerende teksting på alle plattformer og diverse hikking i videostreamingen.

Sjekk ut den nye nett-TV-plattformen på tv.nrk.no.

(Kilder: NRK (1), NRK (2))

Les også
Slik er NRKs nye nett-TV
Les også
NRK satser på HTML5
Les også
Se NRK når og hvor du vil
Les også
NRK dropper London-OL i 3D
Les også
Nrk.no blir reklamefri
annonse