Tek.no

Nyhet

Sony lanserer nye helt trådløse øreplugger med støydemping

Og utfordrer Airpods på batterilevetid.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
5 Juli 2019 06:00

Vi var svært begeistret for Sonys førstegenerasjons helt trådløse øreplugger, WF-1000X. De hadde meget god lyd, satt godt på plass og skilte seg ut ved å tilby (riktignok ganske moderat) aktiv støydemping.

Nå er Sony på plass med oppfølgeren, og de hopper like godt over ett generasjonsledd i navngivingen for å komme på linje med flaggskipet WH-1000XM3. De nye er nemlig kalt Sony WF-1000XM3, hvor WF står for «Wireless Freedom».

Først og fremst skal støydempingen ha blitt vesentlig bedre. Storebror WH-1000XM3 har for eksempel en spesialutviklet støydempingsprosessor kalt QN1, som også støtter 32-bits lydprosessering. De tilbyr også det vi i flere omganger har kalt den beste støydempingen på markedet.

WF-1000XM3 har fått en litt nedskalert variant kalt QN1e, som stort sett skal ha de samme egenskapene som QN1, med kun 24-bits lydprosessering. Etter det vi forstår skal de nye ørepluggene ha støydemping som ligger omtrent på nivå med WH-1000XM2, som i tilfelle vil være en revolusjon blant øreplugger.

Etuiet har stort batteri, men det gjør dessverre også at det blir betraktelig mindre kompakt enn for eksempel Apples Airpods-etui.
Sony

Har rettet på det meste

Ellers høres det ut som om Sony har lyttet til alle innvendinger som kom mot den første generasjonen. En av dem var at bluetooth-signalet var litt ustabilt, og mange klaget over at det ofte falt ut.

En nyutviklet bluetooth-brikke og ny antennestruktur skal ha rettet på dette, og Sony har i tillegg byttet fra en modell hvor signalet først sendes til den høyre ørepluggen og så til den venstre til at begge pluggene får signal samtidig. Det betyr også at du kan bruke dem hver for seg, og forsinkelsen mellom lyd og bilde når du spiller spill eller ser video skal også ha blitt lavere.

WF-1000XM3 har ikke vinger, men et nytt «trepunktsdesign» skal sørge for at de sitter godt.
Sony

Utformingen av selve pluggen er stort sett den samme som før, men pluggene er litt mer vinklet og det er lagt til litt mer friksjon i form av et gummibelegg som skal sørge for at de sitter bedre på plass.

Utvendig har de fått små touchpaneler som gir tilgang til spill/pause og å hoppe over låter, i tillegg til å starte taleassistenten. Volum må fortsatt styres fra telefonen, og vi får dessuten bekreftet at det i denne omgang vil være mulig å skru touchpanelene helt av.

WH-1000XM3 fikk en god del kritikk for at de levde sitt eget liv i kalde omgivelser fordi touchpanelene konstant registrerte kommandoer som ikke egentlig var der. Disse panelene går fortsatt ikke an å skru av.

Små touchpaneler utvendig gir tilgang til fjernkontrollfunksjoner.
Sony

Bedre batteri

Batteritiden er også økt betraktelig. Sony hevder de skal vare seks timer på en lading med støydempingen aktiv, og solide åtte timer uten støydemping. Etuiet inneholder i tillegg ytterligere tre ekstra ladinger, som gir mellom 24 og 32 timer med og uten støydemping. Ti minutters lading i etuiet skal dessuten gi 90 minutters batteritid.

Det betyr at Sony river Apples Airpods ned fra batteritronen. Airpods har en oppgitt batteritid på henholdsvis fem og 24 timer med og uten etuiet – og altså uten støydemping.

Alle forbedringene kommer dessverre ikke uten en prisøkning. WF-1000XM3 vil ha en veiledende pris på 2500 kroner, opp 500 kroner fra den første generasjonen. De skal være tilgjengelig fra midt i august.

En testutgave skal være like rundt hjørnet, så forvent vår dom i god tid før de dukker opp i butikk.

annonse

Les også