Til hovedinnhold

Google Maps ruller ut varsler for fartsmålere

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

Google ruller ut i disse dager ut en ny oppdatering av kartappen Google Maps, som skal varsle om fartsmålere og fartskontroller direkte i appen. Det melder blant annet nettstedet Tech Crunch.

Google har jobbet med denne funksjonen i lang tid, men foreløpig har den bare vært tilgjengelig i et lite område i California og i én by i Brasil. Nå som funksjonen er ferdigtestet blir den tilgjengelig i 43 land, hvor Norge er ett av dem.

Vi får bekreftet av Google Norges kommunikasjonssjef Helle Skjervold at den nye funksjonen ble rullet ut i Norge. Skjervold sier også at Google Maps bare varsler om stasjonære fartsmålinger.

Vises som ikoner på kartet

Fartsmålere dukker opp som ikoner på kartet, og er du ute og kjører vil du få opp hastighetsbegrensningen på veien nederst i hjørnet i appen.

Niklas Plikk, Tek.no

Nøyaktig hvordan Google vet hvor fartskontrollene er, har de foreløpig ikke sagt noe om. Den nye oppdateringen til appen lar imidlertid Android-brukere manuelt rapportere inn fartskontroller eller ulykker direkte i appen.

Slik ser rapporteringsmenyen ut for Android-brukere. Den er tilgjengelig ved å trykke på et plusstegn som dukker opp mens du er i navigasjonsmodus.
ausdroid

– Jo færre bilder som tas i fotoboksen, jo bedre virker de

VI får bekreftet fra Statens Vegvesen at Google ikke henter data fra dem:

– Google henter ikke dataene sine fra Statens vegvesen. Vi er dog i en prosess nå hvor vi jobber for å publisere disse dataene, da det er blitt vurdert dithen at det er på tide å offentliggjøre disse dataene og at vi vet at det ikke vil forringe effekten av fotoboksene, men snarere tvert i mot, sier Bjørn Brændshøi i Transportavdelingen hos Statens Vegvesen til Tek.no.

Brændshøi sier også at enhver funksjon som kan føre til færre ulykker regner de som positiv:

– Det er viktig å poengtere at jo færre bilder som tas i fotoboksen, jo bedre virker de. Om fører reduserer farten fordi hun vet fotoboksen er der, fordi Google Maps forteller henne det, eller fordi hun har andre hjelpemidler som forteller henne at det er lurt å senke farten, spiller ingen rolle fordi ønsket fartsreduksjon er uansett oppnådd. Fotobokser står utplassert på særlig ulykkesutsatte vegstrekninger hvor vi vet at fart er en stor bidragsyter til ulykkene.

Til tross for at disse funksjonene rulles ut til Googles kartapp i disse dager, har det vært tilgjengelig i navigasjonsappen Waze i lang tid, som Google også eier. Google kjøpte Waze tilbake i 2013, men det tok dem altså seks år før de valgte å flytte over en av de mest populære funksjonene fra appen.

Trygg Trafikk: Lovlig i Norge

Christoffer Solstad Steen, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, sier at stedfesting av kontroller som dette er lovlig i Norge:

Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk sier det kan være farlig for trafikksikkerheten hvis appene varsler om politikontroller og ikke bare fartsmålere.
Trygg Trafikk

– Det er tillatt å varsle både fartsmåling, fotobokser og andre kontroller. Dette har vært diskutert lenge i Norge på grunna av de ulike app-tilbudene som allerede finnes på markedet, sier Solstad Steen til Tek.no.

Solstad Steen skriver videre at varsling av automatiske trafikkontroller (ATK) får folk til å kjøre slik det er ment de skal. Men hvis appene også begynner å spore andre typer kontroller, slik som mobile politikontroller, kan det bli mer problematisk:

– Andre kontroller skal både ha en preventiv effekt mot folk flest i tillegg til å luke ut de farlige sjåførene som kjører altfor fort eller kjører ruspåvirket. Varsles disse i kartfunksjon så kan det bidra til at disse sjåførene unngår kontroll og kan fortsette med farlig kjøring på veiene. Det er uheldig for trafikksikkerheten, konkluderer Solstad Steen.

Tilgjengelig for både iOS og Android

Den nye oppdateringen av Google Maps skal allerede ha blitt tilgjengelig for både iOS- og Android-brukere. Du kan sjekke om du har fått funksjonen ved å plotte inn et reisemål i appen, og trykke «start». Trykk deretter på det lille pilikonet nederst på skjermen for å se hele reisekartet. Hvis ruten har fartsmålere langs veien vil du se dem som oransje ikoner.

annonse