Nordmenn bruker stadig mer penger på forbrukerelektronikk

Vi kjøper dyrere mobiler og større TV-er enn noensinne.

Nordmenn er tydelig glade i forbrukerteknologi og dingser, og vi bruker mer penger enn noen gang på å holde oss oppdaterte.

Under en pressekonferanse denne uken kunne Elektronikkbransjen rapportere at omsetningen i forbrukerelektronikk har vokst med 6,2 prosent i 2017.

Det vil si at nordmenn kjøpte forbrukerelektronikk for til 35,1 milliarder kroner i 2017, noe som er omsetningsrekord.

De peker blant annet på mobil- og TV-bransjen som noen av de største bidragsyterne.

Vi kjøper færre, men dyrere, mobiler

Antallet nye mobiler solgt i 2017 gikk faktisk ned med fem prosent sammenlignet med 2016, fra to millioner til 1,9 millioner, men likevel tjente bransjen mer penger.

Vi kjøpte færre, men dyrere, mobiler i 2017. Apple iPhone X er en av modellene som bidro til dette. Bilde: Apple/Skjermdump

Det er fordi vi kjøper dyrere modeller enn tidligere, noe som trolig har blitt godt hjulpet av markedslederne Apple og Samsung. Begge produsentene slapp toppmodeller som kostet over 10 000 kroner i 2017 (iPhone X og Note 8), og prisene blir neppe noe hyggeligere i 2018.

Det har også skjedd endringer i hvem som skifter mobil hyppigst i 2017. I tidligere år har menn skiftet mobil hyppigere enn kvinner, men i fjor endret balansen seg. Nå beholder kvinnene mobilen i litt over 30 måneder før de kjøper ny, mens mennene holder på sin telefon i nesten halvannen måned lengre.

DAB og smartklokker øker mest

Slukkingen av FM-nettet har gjort at blant annet salget av DAB har økt med 35 prosent. Mange har valgt å kjøpe et adapter til bilen sin. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Også såkalte smartbånd- og klokker fortsetter å vokse i popularitet. Spesielt smartklokker hadde en kraftig stigning i 2017, hvor antall solgte enheter gjorde et byks på hele 25 prosent sammenlignet med året før. Fra 320 000 enheter til 400 000 enheter.

I forbindelse med slukkingen av FM-nettet så er det ikke så uventet DAB-salget noe av det som økte mest i 2017.

Sammenlignet med 2016, hvor det ble solgt totalt 965 000 enheter fordelt på bil-, bord og stereoanlegg, kjøpte vi hele 35 prosent flere enheter i 2017. Totalt 1,29 millioner enheter. I dette tallet er også enheter som er installert i nye biler også regnet med.

Skal du sette opp DAB i bilen? Les dette først:

Kjøper stadig større TV-er – og strømmer mer

TV-ene vi kjøper blir stadig større. Snart er 55 tommer for «liten» TV å regne.

Også antall solgte TV-er ser en liten økning sammenlignet med 2016, hvor antallet steg fra 375 000 enheter til 386 000 enheter. Samtidig kjøper vi stadig større skjermer, noe totalomsetningen underbygger med en økning på åtte prosent.

4K-TV-er begynner også å få et stadig mer solid fotfeste, hvor nesten halvparten (47 %) av alle solgte TV-er hadde støtte for den høye oppløsningen i 2017. Mot 23,5 prosent i 2016.

Siden vi kjøper mer UHD-TV-er, ser vi også en vekst i antallet som har et abonnement på en strømmetjeneste. Mesteparten av innholdet du kan se i 4K finner du nemlig via disse tjenestene.

Opp med ti prosent sammenlignet med 2016. Det betyr at 61 prosent av norske husholdninger brukte en strømmetjeneste i fjor. Hvorav Netflix troner på toppen som det mest populære alternativet med en markedsandel på 51 prosent.

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Dette ønsker nordmenn seg til jul
Les også
Ute etter ny TV? Her er våre anbefalinger, helt fra 6000 kroner og opp til 50 000 kroner
Les også
Billige 4K-TV-er: Vi har funnet den billigste og beste 4K-TV-en på 55 tommer
Les også
Husk dette når du installerer DAB-adapter i bilen
Les også
Slik fortsetter du å høre på radio nå som alle de store aktørene har gitt opp FM-nettet
Les også
Her er nye iPhone X
annonse