Tek.no

Nyhet

Popcorn Time er tilbake

«Netflix for pirater» står opp fra de døde, midt i corona-utbruddet.

Popcorn Time lanseres i ny versjon. Her fra en tidligere utgave.

Skjermdump
18 Mar 2020 12:50
annonse

Popcorn Time, også kalt «Netflix for pirater», er tilbake, flere år etter at tjenesten i praksis ble bannlyst i Norge.

Midt i corona-krisen, hvor svært mange er isolert hjemme og det er nærliggende å tenke at piratvirksomhet har fått et oppsving, dukket det nemlig opp en splitter ny versjon av Popcorn Time-programvaren. Det var Motherboard som først omtalte saken.

Den nye utgaven har versjonsnummer 4.0 og fungerer i praksis på samme måte som tidligere Popcorn Time-versjoner. Piratkopieringsprogramvaren søker opp bittorrent-filer og presenterer dem i et lett tilgjengelig grensesnitt som kan minne om Netflix og andre strømmetjenester.

Litt av grunnen til at Popcorn Time ble så populær i utgangspunktet var også at den ikke krever at du venter på at nedlastinger skal bli ferdig, men at innholdet du ønsker å se i praksis strømmes til deg. Til gjengjeld laster du samtidig opp innholdet slik at andre også kan se det.

4.0-versjonen dukket opp tidligere denne uken.

Skjermdump

Ulovlig i Norge

I Norge ble for øvrig en ny åndsverklov satt i effekt i juli i 2018. Der heter det følgende:

annonse

Det er ikke tillatt å strømme eller på annen måte bruke åndsverk som åpenbart i strid med denne loven er gjort tilgjengelig for allmennheten på Internett eller annet elektronisk kommunikasjonsnett når bruk fra den ulovlige kilden er egnet til å skade opphavers økonomiske interesser i vesentlig grad. Vederlag og erstatning etter § 81 kan bare ilegges ved forsettlig overtredelse av bestemmelsen i dette ledd.

Trine Skei Grande, som den gang var kulturminister, påpekte at det var et krav at det var åpenbart at materialet var ulovlig lagt ut, og at det var en forsettlig handling å se på det. Popcorn Time vil høyst sannsynlig falle inn under denne bestemmelsen.

En dom fra Follo tingrett samme år konstaterte også at den enkelte bruker bryter åndsverkloven ved å se filmer og serier gjennom strømmetjenesten.

– Dommen er klar og tydelig på at også de som ser film og TV-serier gjennom Popcorn Time, selv bryter åndsverkloven, sa politiadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim til NTB den gang.

Økokrim tok for øvrig også beslag i det norske domenet popcorn-time.no, som fortsatt viser en plakat om at domenet er beslaglagt fordi det ble brukt til «straffbar medvirkning til brudd på åndsverkloven».

Ber om VPN-bruk

Den nye versjonen ber brukerne innstendig om å bruke VPN-tilkoblinger for å unngå at programvaren blir fanget opp av nettleverandørene.

En stor blinkende rød hengelås minner deg konstant om at tilkoblingen din ikke er «sikker», og det kan for oss virke som om tjenesten ikke vil fungere i det hele tatt uten VPN.

Ifølge Motherboard er det en rekke splitter nye titler som er tilgjengelig på Popcorn Time, både av serier og filmer.

annonse

Les også