Til hovedinnhold

Nå finnes Messenger for storskjermen

Facebook slapp app for Windows og Mac.

Nye Messenger for desktop gir enklere tilgang til videosamtaler i Facebook-universet uten at du må gå via nettleseren.

Det er et godt år for videochat-leverandører. De siste ukene, og til dels månedene, har så godt som alle fått stifte bekjentskap med én eller flere nye løsninger for videotelefoni. Det har også Facebook fått merke. De melder i en bloggpost at de har opplevd 100 prosent økning i bruk av videosamtaler gjennom Messenger i nettleseren.

Nå slipper tjenesten Messenger som egen app for Windows og Mac, og dermed skal det bli enklere å bruke disse funksjonene når du ikke holder i en mobiltelefon.

Ligner på Messenger på mobil

Løsningen støtter både vanlig videochat og gruppechat med video, og skal også gjøre det enkelt å bytte mellom chatten og andre gjøremål på datamaskinen.

Funksjonsmessig er appen i korte trekk nesten akkurat som å bruke den nyeste utgaven av Messenger på mobilen - om enn med både kontaktliste og chatvindu oppe samtidig. Innstillingsmenyene og funksjonene er omtrent helt like, og det inkluderer altså videochatfunksjonene.

Akkurat som i Messenger-appen på mobilen er det visse innstillinger du kan trykke på som tar deg ut av appen. Der mobilappene gjerne veksler mellom den fullverdige Facebook-appen og Messenger-appen tas du i stedet til Facebook i nettleseren når du bruker Messenger-appen for desktop.

Smiiil! Løsningen fungerer enkelt, og finner automatisk frem til kameraene som er i bruk på PC-en.

Noen funksjoner er ikke med

Ende til ende-krypterte samtaler, det som Messenger på mobilen kaller «Hemmelig samtale», er ikke med i den nye desktop-Messengeren. Det betyr at sikkerhetsnivået ikke er fullt så høyt som det du kan oppnå på mobilen. Du varsles heller ikke av Desktop-klienten hvis det kommer hemmelige meldinger til mobilløsningen.

Vi har spurt Facebook i Norden om videosamtaler i den nye løsningen krypteres. Foreløpig har vi ikke fått svar - og oppdaterer naturligvis så fort som selskapet sier noe om saken.

Facebook for desktop lastes ned i Windows Store eller i Mac App Store.

Usikkert om kryptering

Foreløpig ser det ut til at Whatsapp er Facebooks eneste tjeneste som gir full kryptering fra ende til ende på alt, iallfall ifølge Androidcentral.com på seinhøsten 2019.

Kryptering og sikring av videosamtaler har blitt et stort diskusjonstema etter at videotjenesten Zoom har fått mye pepper i disse videokonferansedager. Tjenesten er en av verdens mest kjente videokonferanseløsninger, og ble startet av tidligere Cisco og WebEx-folk. Den er spesielt populær i USA, og har blitt tatt i bruk av både arbeidsplasser og skoleelever i Corona-krisen.

Zooms problemer

Det har vært mye diskusjon rundt Zooms påstander om at innholdet i tjenesten krypteres, og nettstedet The Intercept omtalte Zooms påstander om kryptering som feilaktig markedsføring, og påpeker at Zoom har kryptering, men en kryptering der nøklene er kjent for tjenesten, slik at den kan se på innholdet som flyr forbi. Altså ikke fullverdig ende-til-ende-kryptering som anses som den sikreste løsningen.

En annen av tingene Zoom har fått pepper for er såvidt vi vet ikke mulig i Messenger, såkalt «Zoom-bombing», der tilfeldige mennesker kaster seg inn i samtaler som ikke er satt som «private» i tjenesten. FBI så seg nød til å advare mot denne praksisen for få dager siden, etter at skoleelever hadde opplevd at en person koblet seg til gruppechatten for å rope bannskap og utbryte lærerens private adresse midt i «skoletimen». FBI advarte også mot at plutselig deling av pornografi fra uvedkommende kunne forekomme i åpne samtaler.

annonse